Lidé často žádají změnu termínu očkování, u druhé dávky je to ale problém

10. červen 2021 16:05

Přes 38 tisíc Jihočechů si v tomto týdnu dojde pro vakcínu proti koronaviru do očkovacích center. Výjimkou není ani to prachatické, kde každý den očkují téměř 700 lidí. O jeho chod se tam navíc stará relativně malý tým lidí. Telefony a počítačovou myš tak odkládají jen zřídka.

Velmi časté jsou telefonáty se žádostí o změnu termínu očkování. Lidem se pracovníci snaží vyjít vstříc, důležité ale je, aby centrum kontaktovali.

Problém bývá s druhou dávkou vakcíny. Tam lze termín posunout jen o dva dny. „Většinou je to kvůli dovoleným. Druhá dávka vychází na letní měsíce, kdy chce spousta lidí odjet. Já dokážu pochopit, že třeba mají různé poukazy, které potřebují využít, ale zase si myslím, že když se na očkování objednávám, stačí si uvědomit, kdy bude druhá dávka, a tomu přizpůsobit i tu první,“ říká vedoucí očkovacího centra v Prachaticích Eva Tkáčová.

Pokud někdo na očkování nedorazí, pracovníci se ho snaží kontaktovat sami. Ne vždy se ale shledají s pochopením. „Poslední dobou je mnohdy za den i deset případů. Když už ten telefon zvednou, tak jsou často i arogantní,“ popisuje Eva Tkáčová.

Čtěte také

Na každý den mají zdravotníci připravený přesný počet dávek vakcíny. Pokud někdo na očkování nepřijde, musí přivolat náhradníky.

Kvůli stále rostoucímu počtu vakcín prachatické centrum funguje každý den od sedmi ráno do sedmi večer. Musí tak personálně pokrýt dvě směny.

Ve spojení s obdobím dovolených by se týmu hodili dobrovolníci i administrativní pracovníci. „Dobrovolníci nebo brigádníci v očkovacím centru výrazně chybí. Na směnu je potřeba celkově 17 lidí, do administrativy jich máme málo,“ potvrzuje vedoucí krizového štábu Petra Popová.

V očkovacím centru v Prachaticích aktuálně pomáhají hasiči, záchranáři, strážníci nebo úředníci městského úřadu Vimperk a Prachatice. I díky jejich pomoci tady za den naočkují téměř 700 lidí.

Spustit audio

Související