Nejvíc pacientů s covidem na počet obyvatel má Jihočeský kraj, podle hygieniků ale není důvod k obavám

10. červen 2021 07:06

Covidová mapa republiky je teď červená na jihu Čech. Hygienici tu evidují nejvíc nových případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. Celkový počet nemocných je ale nízký, situace je stabilizovaná.

„Od desátého kalendářního týdne, kdy jsme hlásili za týden pět a půl tisíce případů, neustále dochází k poklesu výskytu. V průměru za minulý týden denně hlásíme 34 případů. V tuto chvíli máme v nemocnici 22 covidových pacientů,“ shrnuje současnou situaci ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Třetí vlna, která startovala na začátku února v Karlovarském kraji, se postupně přesouvala přes Plzeňský kraj do kraje Jihočeského. Tady vyvrcholila o pět týdnů později a dosáhla jen dvou třetin výskytu v porovnání s Karlovarským krajem.

Vývoj počtu nakažených koronavirem ve třech krajích v uplynulých třech měsících

„Předpokládáme, že promořenost v Karlovarském kraji je procentuálně daleko větší než v Jihočeském kraji. Kolektivní imunita ještě není tak vysoká, abychom mohli počítat s tím, že se onemocnění vyskytovat nebude. Pořád máme část populace, která je vnímavá. Jsou to zvláště děti, které nejsou očkované a nebudou, a dále lidé mladší 40 let, protože tato skupina není dokonale proočkovaná,“ dodává Kvetoslava Kotrbová.

Jediné současné ohnisko covidu-19 v Jihočeském kraji bylo včas odhaleno díky testování ve školách. Hygienici ho zaznamenali v jedné ze základních škol v Hluboké nad Vltavou.

Strategie boje proti koronaviru je podle jihočeských hygieniků správná. Bude se proto stále testovat, trasovat, sledovat výskyt onemocnění, očkovat a vyzývat veřejnost k dodržování protiepidemických opatření.

Na jihu Čech s ohledem na situaci stále platí to, že děti ve školách musí nosit ochranu dýchacích cest.

Spustit audio

Související