Dodržování opatření proti šíření covidu-19 na předzahrádkách kontrolují hygienici

26. květen 2021 08:02

Provozovatelé předzahrádek i zákazníci na jihu Čech jsou vesměs ukáznění. Všechna nařízená opatření proti šíření covidu-19 se snaží dodržovat. Potvrdili to jihočeští hygienici. Za uplynulý týden provedli dvacet kontrol a nezjistili žádná pochybení.

Kontrolu z krajské hygienické stanice uvítal v restauraci Eliška v Českých Budějovicích číšník Michal Vrba. „Když vidíte tamhle tři stolečky blíž u sebe, tak prostřední neobsazujeme a obsazujeme pouze ty dva krajní, aby tam byly rozestupy,“ ukazoval.

„Dbáme na to, aby tu lidé vše dodržovali, protože máme v okolí sousedy, kteří nás také kontrolují, jestli dodržujeme,“ dodal.

Po otevření předzahrádek se podle něj do restaurace nahrnulo hodně natěšených zákazníků. „Drtivá většina se prokazuje hned při příchodu. Mají u sebe buď potvrzení o očkování, negativní test nebo nějaký papír,“ popsal.

Čtěte také

Krátce po otevření už sedělo na předzahrádce pět lidí. Pracovnice krajské hygienické stanice také zkontrolovaly, zda mají k dispozici doklad, který je nyní potřeba k posezení před restaurací.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni zákazníci i provozovatelé při kontrolách ukáznění.

„Bylo zkontrolováno třicet fyzických osob ohledně jejich vyšetření nebo prodělání onemocnění. Nezaznamenali jsme žádné pochybení,“ potvrdila. Nedodržení daných nařízení by hygienici řešili na místě domluvou.

Spustit audio

Související