Stovky číšníků a servírek hledají zaměstnavatelé na jihu Čech. Obsadit místa je obtížnější než loni

24. květen 2021 08:56

Provozovatelé restaurací se začínají chystat na letní sezónu, a tak se stále častěji objevují inzeráty, ve kterých poptávají kuchaře, servírky nebo barmany. V Jihočeském kraji je těchto pozic v nabídce Úřadu práce přibližně stejně jako loni – téměř 600 volných míst pro kuchaře a přes 300 pro číšníky, přesto je letos pro restauratéry obtížnější je obsadit.

Přes výdejní okénko a rozvoz fungovala v uplynulých měsících restaurace Zlatá husa v Jindřichově Hradci. Nikoho z kmenových zaměstnanců propustit nemusela. Teď tu pracuje 24 lidí, částečně jde o rodinný podnik.

„Čerpali jsme nějaké podpůrné programy a samozřejmě to bylo psychicky náročné, protože jsme nevěděli, jestli na ně máme nárok, jestli přijdou včas, zdali vůbec přijdou. Nebylo to jednoduché a pochopitelně ten rozvoz nedokáže pokrýt náklady,“ říká manažer restaurace a hotelu Michal Švihálek.

Protože teď očekává obnovení turistického ruchu, začal shánět nové zaměstnance – servírky, barmany i kuchaře. „V tomhle gastronomie asi utrpěla hodně. Spousta lidí utekla z oboru a nemá chuť pokračovat v něm dál, našli si něco jiného, zjistili, že někde je práce s menším rizikem, že se zase zavře. Do gastronomie se v současné době nežene tolik lidí jako v minulosti,“ dodává.

Čtěte také

Restaurace hledá nové lidi přes inzeráty, Úřad práce i známé. „Dřív jsme chtěli třeba znalost němčiny, angličtiny, teď jsme od toho úplně upustili. Chceme prostě jenom, aby chodili pravidelně do práce, bereme i nevyučené, je nám to jedno,“ popisuje číšnice Veronika Švihálková.

I když podle dat Úřadu práce poptávají zaměstnavatelé na jihu Čech přibližně stejný počet kuchařů, číšníků a servírek jako loni, obsadit tato místa je pro provozovatele restaurací letos obtížnější.

Platí to i na brigádnických pozicích. „Největší vliv na to mělo zavření škol, například tady vysoké školy ekonomické. Spousta studentů nám pomáhala v létě, ale letos ve škole nebyli, takže se nezajímali ani o brigádu,“ vysvětluje Michal Švihálek.

Spustit audio

Související