Stovky číšníků a servírek hledají zaměstnavatelé na jihu Čech. Obsadit místa je obtížnější než loni
Provozovatelé restaurací se začínají chystat na letní sezónu, a tak se stále častěji objevují inzeráty, ve kterých poptávají kuchaře, servírky nebo barmany. V Jihočeském kraji je těchto pozic v nabídce Úřadu práce přibližně stejně jako loni – téměř 600 volných míst pro kuchaře a přes 300 pro číšníky, přesto je letos pro restauratéry obtížnější je obsadit.
Přes výdejní okénko a rozvoz fungovala v uplynulých měsících restaurace Zlatá husa v Jindřichově Hradci. Nikoho z kmenových zaměstnanců propustit nemusela. Teď tu pracuje 24 lidí, částečně jde o rodinný podnik.
„Čerpali jsme nějaké podpůrné programy a samozřejmě to bylo psychicky náročné, protože jsme nevěděli, jestli na ně máme nárok, jestli přijdou včas, zdali vůbec přijdou. Nebylo to jednoduché a pochopitelně ten rozvoz nedokáže pokrýt náklady,“ říká manažer restaurace a hotelu Michal Švihálek.
Protože teď očekává obnovení turistického ruchu, začal shánět nové zaměstnance – servírky, barmany i kuchaře. „V tomhle gastronomie asi utrpěla hodně. Spousta lidí utekla z oboru a nemá chuť pokračovat v něm dál, našli si něco jiného, zjistili, že někde je práce s menším rizikem, že se zase zavře. Do gastronomie se v současné době nežene tolik lidí jako v minulosti,“ dodává.
Čtěte také
Restaurace hledá nové lidi přes inzeráty, Úřad práce i známé. „Dřív jsme chtěli třeba znalost němčiny, angličtiny, teď jsme od toho úplně upustili. Chceme prostě jenom, aby chodili pravidelně do práce, bereme i nevyučené, je nám to jedno,“ popisuje číšnice Veronika Švihálková.
I když podle dat Úřadu práce poptávají zaměstnavatelé na jihu Čech přibližně stejný počet kuchařů, číšníků a servírek jako loni, obsadit tato místa je pro provozovatele restaurací letos obtížnější.
Platí to i na brigádnických pozicích. „Největší vliv na to mělo zavření škol, například tady vysoké školy ekonomické. Spousta studentů nám pomáhala v létě, ale letos ve škole nebyli, takže se nezajímali ani o brigádu,“ vysvětluje Michal Švihálek.
Související
-
Kvůli koronaviru museli zavřít bar s restaurací, penzion i knihkupectví. Teď improvizují
Židle prázdné, tržby na nule. Ze dne na den se hostinským obrátilo podnikání vzhůru nohama a museli vyrazit do boje o přežití. Patří mezi ně i Jan Čulík z Tábora.
-
Restaurací v centru Prachatic v posledních letech ubývá
Pokud si chcete v centru Prachatic zajít na oběd nebo na večeři, nebudete mít velký výběr. Čtyři ze 14 restaurací v historickém jádru města jsou totiž momentálně zavřené.
-
V jižních Čechách chybí 130 policistů. Sbor hledá nové zájemce, hlavně mladé lidi
Nejsou lidi. Tahle věta platí v mnoha oborech, mimo jiné také u Policie České republiky. Sbor proto chystá velký nábor a v Českých Budějovicích nabízí i speciální workshop.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Pastoral Brothers: Význam Velikonoc je o naději v beznaději. I když přijde to nejhorší, život pokračuje
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků
-
Kdo převezme KDU-ČSL? Ze strany zní hlavně volání po Grolichovi, tradicionalisté o jménech nemluví