Restaurací v centru Prachatic v posledních letech ubývá

31. leden 2019 07:19

Pokud byste si v centru Prachatic chtěli zajít na oběd nebo na večeři, nebudete mít velký výběr. Čtyři ze 14 restaurací v historickém jádru města jsou totiž momentálně zavřené.

„Teď tu máme problém s tím, že je vlastně polovina restaurací zavřená. Jediné, co tu tak zbylo, je pizzerie a pak indická restaurace, ale pokud chcete na nějakou kvalitní českou kuchyni, tak to tady v Prachaticích nenajdete,“ zamýšlí se Veronika Zemanová, brigádnice v jednom z obchodů na náměstí.

Úbytek restaurací zaznamenal také opoziční zastupitel, architekt Jakub Nepustil z hnutí Živé Prachatice. „Zavřelo tu hodně restaurací, třeba pizzerie v Husově ulici, byla tu zahradní restaurace, ze které se stala taková ubytovna, teď se zavřel Černý medvěd, ale ten se nějak rekonstruuje a měl by se obnovit, na poště bývala také hospoda a je zavřená,“ vyjmenovává.

Jednu z restaurací na náměstí provozuje Petr Moravec. V centru Prachatic jsou podle něj jen dva stálé podniky. „Za těch třináct let už se tady vystřídali skoro všichni a jen my jsme s indickou zůstali jako stálí hráči,“ říká.

Město Prachatice začalo jednat o odkoupení horské chaty na vrcholu Libína

Rozhledna na vrcholu Libín u Prachatic

Prachatice chtějí koupit horskou chatu na vrcholu Libína. Kromě restaurace k objektu patří ubytovna, garáže a technické zázemí. Restaurace je ale už několik let zavřená.

Podle starosty Martina Malého z hnutí Nezávislí nejde o úbytek restaurací, ale spíš o postupnou výměnu provozovatelů. „Když nějaká restaurace krátkodobě zavře, najde nového provozovatele a za pár měsíců nově opravená zase začíná provoz. Já bych to neviděl tak, že tady nějakým zásadním způsobem ubývají restaurace, neboť se zase úplně nové objekty na restaurace mění, jako třeba pivovar, což je, myslím, dobře,“ reagoval.

Podle obchodního zástupce jednoho z velkých pivovarů má na gastronomii v centru Prachatic vliv pravděpodobně také úbytek turistů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související