Město Prachatice začalo jednat o odkoupení horské chaty na vrcholu Libína

17. leden 2019 12:08

Prachatice chtějí koupit horskou chatu na vrcholu Libína. Kromě restaurace k objektu patří ubytovna, garáže a technické zázemí. Restaurace je ale už několik let zavřená.

Soukromý majitel nabízel celý areál původně za 17 milionů korun. Realitní kanceláře ho teď prodávají za necelých devět milionů.

Odkoupení a znovuoteření chaty na Libíně podporuje například opoziční zastupitel Robert Zeman ze sdružení PRO Prachatice. „Jde o to, aby se ta chata otevřela. Město ji může koupit a někomu pronajmout. Turistický ruch je jednou z mála věcí, které tu máme, a Libín je kopec, jaký široko daleko s těmito možnostmi není, takže je to strategická normální věc,“ říká.

Zastupitelé pověřili starostu Martina Malého z hnutí Nezávislí vyjednáváním o koupi do ceny maximálně šest milionů korun. „Jedná se o restauraci, penzion a samozřejmě pozemky a příslušenství, které k tomu náleží. U nás v Prachaticích je to opravdu citlivá záležitost. Libín je fenoménem, ne každé město má nad sebou takovýto obrovský kopec, který je možné využít k různým aktivitám, máme tam rozhlednu a podobně,“ připomíná.

Chatu vlastní soukromá společnost, která je v rukou česko-švýcarského podnikatele. V současné době ho zastupuje jedna z realitních kanceláří. Její jednatel František Kott upřesnil, že objekt je vybaven novou kuchyní a má novou střechu.

Město samo teď ale horskou chatu provozovat nechce. „Pak jde o to minimálně pokusit se získat nájemce, který by to celé spravoval na základě nájemní smlouvy a provozoval tam restaurační služby a služby hotelového typu a podobně,“ doplňuje starosta Martin Malý.

Poslední chátrající dům v centru Prachatic chce koupit město. Je ale zatížený exekucí

Dům na rohu Klášterní a Neumannovy ulice v Prachaticích už desítky let chátrá

Koupit a opravit poslední chátrající dům v historickém centru města chce prachatická radnice. O dům na rohu Klášterní a Neumannovy ulice se nikdo nestará už desítky let.

Vyjednávání o koupi je důležité i podle opoziční zastupitelky Růženy Štemberkové z KDU-ČSL, protože se jedná o strategické místo z pohledu cestovního ruchu. „Je to nejvyšší hora šumavského podhůří a mělo to obrovské renomé. Zároveň je ale potřeba vědět, co s tím a co nabídnout. Město musí být nápomocno podnikateli, pokud někoho seženeme, v dalších rozvojových aktivitách. Není možné jenom prodat a následně nepomáhat, to si myslím, že je ten článek, který tady chybí,“ připomíná.

Obavy některých obyvatel vyjádřil Jakub Nepustil z opozičního hnutí Živé Prachatice. „Vrchol Libína je jednou z hodnot, na kterých Prachatice mohou stavět. Je to turistický cíl, symbol Prachatic a Prachaticka, takže myslíme, že Prachatice by neměly rezignovat na to, že to někdo koupí jako rodinný domek a uzavře to pro veřejnost,“ uvádí.

Prachatičtí zastupitelé mají s Libínem další rozvojové plány. Patří mezi ně budování sjezdových tras pro horská kola, vybudování lanovky na vrchol hory nebo sjezdovky pro lyžaře.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související