Autobusové nádraží v Prachaticích má opravená nástupiště a víc místa pro parkování

28. prosinec 2018 07:30

Autobusové nádraží v Prachaticích prošlo koncem roku rekonstrukcí za 15 milionů korun. Lidé to poznají například na opravených nástupištích, ale velká část investovaných peněz na první pohled vidět není.

Společnost ČSAD Autobusy České Budějovice nechala opravit takzvané inženýrské sítě pod zemí, to znamená rozvody elektřiny a kanalizace. „Následně se rekonstruovala plocha, nástupiště, zastřešení a například informační systém,“ upřesnil generální ředitel Vladimír Homola.

Úpravy stály zhruba 15 milionů korun a 80 procent nákladů pokryla dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Výsledkem je menší počet nástupišť a víc místa pro parkování autobusů. Jak řekl technik firmy ČSAD Autobusy Zdeněk Hovorka, na nástupištích jsou i nové lavičky, lepší osvětlení a přehlednější označení zastávek.

Z vlaku na autobus přestoupí ve Strakonicích suchou nohou. Mají tu nový dopravní terminál

Vedle vlakového nádraží vznikl ve Strakonicích nový dopravní terminál pro autobusy

Deště ani vánice už se cestující ve Strakonicích bát nemusí. Z vlaku na autobus přestoupí suchou nohou. Společnost ČSAD STTRANS postavila vedle vlakového nádraží nový dopravní terminál pro autobusy za více než 55 milionů korun.

Prachatické autobusové nádraží není jediné, které se letos změnilo. Například Strakonice představily před nedávnem úplně nový autobusový terminál, který je teď v těsné blízkosti vlakového nádraží. Podle šéfa společnosti ST Trans Vladimíra Warische bude příští rok následovat oprava budovy vlakového nádraží.

Na stále ještě rozestavěné autobusové nádraží teď jezdí autobusy v Českém Krumlově. Letos se podařilo zmodernizovat hlavní nástupiště, stavební firmy ale ještě pracují na opravě budovy, zabezpečení jižního svahu nad nádražím a parkovišti. „Práce mají skončit v dubnu,“ řekl jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související