Z vlaku na autobus přestoupí ve Strakonicích suchou nohou. Mají tu nový dopravní terminál

5. prosinec 2018 06:10

Deště ani vánice už se cestující ve Strakonicích bát nemusí. Z vlaku na autobus přestoupí suchou nohou. Společnost ČSAD STTRANS postavila vedle vlakového nádraží nový dopravní terminál pro autobusy za více než 55 milionů korun.

Kromě deseti autobusových stání pro výstup a nástup cestujících nebo jedenácti odstavných stání pro autobusy vzniklo na nové ploše také 53 veřejných a 26 hlídaných parkovacích míst i stání pro taxi.

„Tady byly u kolejiště dvě drážní budovy, na které jsme měli povolení, že je můžeme zdemolovat, a to byl vlastně úplný začátek stavby,“ vzpomíná ředitel ČSAD STTRANS Vladimír Warisch.

Nový autobusový terminál ve Strakonicích přímo navazuje na vlakové nádraží. „Já jsem si to šla prohlédnout, protože čekám na vlak do Budějovic, a vypadá to moc pěkně,“ komentovala paní Irena, která sice z autobusu na vlak často nepřestupuje, ale občas ji vozí manžel na nádraží autem. Proto oceňuje přilehlé parkoviště.

Dalšího zázemí se cestující dočkají až za rok. Financovat ho bude Správa železniční dopravní cesty. „Předpokládáme, že v únoru příštího roku se zde začne budovat společná čekárna, bufet, odbavovací pokladny, aby dopravní terminál ve Strakonicích byl kompletně důstojný. Bohužel je tam to roční zpoždění,“ říká předseda představenstva ČSAD STTRANS Robert Krigar.

Do té doby zůstane v provozu stará budova autobusového nádraží. „Bude v provozu až do roku 2020, dokud nebude zrekonstruovaná budova Správy železniční dopravní cesty, protože musíme poskytnout cestujícím nějaké zázemí. Po roce 2020 hledáme využití, podle územního plánu města Strakonice je možné tam vybudovat obchodní zónu, takže to je jedna z variant,“ dodává Vladimír Warisch.

Nový dopravní terminál ve Strakonicích začne fungovat se změnou jízdních řádů v neděli 9. prosince.

Spustit audio

Související