Autobusy v Krumlově se vrátí na nádraží u nemocnice, i když oprava ještě neskončila

7. prosinec 2018 10:45

Český Krumlov otevře v neděli 9. prosince hlavní nástupiště na autobusovém nádraží. Autobusy se tam po dvouměsíční pauze vrátí z provizorních zastávek na Špičáku. Rozsáhlá rekonstrukce tím ale ještě nekončí.

V tomto týdnu kameníci na hlavním terminálu s celkem devíti nástupišti ještě pokládali poslední část dlažby, kousek od nich pracovali zámečníci na novém zábradlí.

„Od neděle, přestože do užívání jde jenom část projektu, budou všechny linky přijíždět i odjíždět z tohoto místa. Postupně bude k dispozici i upravovaná a rekonstruovaná nádražní budova,“ říká jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Projekt nabral zdržení několik měsíců kvůli svahu. „Geologie byla úplně jiná, než ukazovaly sondy. Je tam provizorně udělané pažení, aby se pod tím svahem vůbec dalo pracovat, ale hlavní práce jsou spojeny s dobudováním parkoviště osobních automobilů,“ doplňuje Miroslav Reitinger.

Zájezdové autobusy už v Českém Krumlově zadarmo nezastaví

Turisté v Českém Krumlově

Blokují dopravu v okolí zastávek a ohrožují sebe i ostatní. Zájezdové autobusy v Českém Krumlově často staví na zastávkách určených pro linkové autobusy. Parkovat přitom smí pouze na terminálu ve Chvalšinské ulici.

Místní obyvatelka Anna se těší, až se autobusy vrátí na své nádraží, protože provizorní přesun na Špičák jí přináší problémy. „Když přijedete na Špičák, tak vám ujede těsně ten autobus, co jede na vlakové nádraží, nečekají na sebe. Dřív s tím problémy nebyly,“ popisuje.

Rekonstrukci za 82 milionů korun platí Českokrumlovský rozvojový fond. „42 a půl milionu tvoří dotace. V ceně díla je zahrnuta rekonstrukce ploch, vjezdové a parkovací systémy a informační systém, který bude na centrálních tabulích i na nástupištích a v hale,“ dodává ředitel fondu Petr Troják.

Na dokončení prací má stavební firma čas do konce května.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související