Starostou Prachatic je potřetí Martin Malý. Opozice kritizuje, že byl zvolený s podporou člena KSČM

6. listopad 2018 07:47

Na čtyři hodiny se protáhlo ustavující jednání zastupitelů v Prachaticích. Opozice nejvíc kritizovala, že starostovi Martinu Malému z hnutí Nezávislí tentokrát ke zvolení pomohl hlas člena KSČM.

Staronová koalice Nezávislých s hnutím ANO a ČSSD má totiž jen deset mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu.

Starosta Martin Malý považuje koalici za dostatečně pevnou. „Jak znám ostatní kolegy, věřím, že jsou soudržní, ví, o jakou práci jde, jsou to dlouholetí matadoři, znají všechny projekty, o které usilujeme, a to nás spojuje. Věřím, že všechny projekty prosadíme a že koalice vydrží celé čtyři roky,“ řekl.

Podporu kritizoval jeho předchůdce, dnes opoziční zastupitel Jan Bauer z ODS. „Já jsem nikdy nevěřil, že takovou dobu po sametové revoluci se město Prachatice může dočkat toho, že Martin Malý, dlouholetý člen ODS, jeden z mých nejbližších spolupracovníků, protože byl dlouhodobým místostarostou a vedoucím finančního odboru, bude schopen toho, co vždycky kritizoval, to znamená buď skrytě, nebo otevřeně spolupracovat s komunisty,“ reagoval.

Kritika zněla i z řad nového uskupení Živé Prachatice, například od Jakuba Nepustila. „Pokud by stávající koalice získala nadpoloviční většinu, tak to budeme respektovat bez jakéhokoliv rozporování, ale nelíbí se nám, že je to založeno na podpoře komunistů,“ uvedl.

Starosta Martin Malý se odvolává na to, že podporu koalici vyjádřil zastupitel Zdeněk Kollar zvolený za KSČM, nikoli KSČM jako strana. „V tomto případě to není názor KSČM, ale je to názor jednotlivce, to znamená zastupitele pana Zdeňka Kollara, nikoli názor komunistické strany,“ dodal.

Podobně se vyjádřil i Zdeněk Kollar z KSČM. „Já koalici teď podporuji jako zastupitel, ne jako člen KSČM, ale jako člen městského zastupitelstva,“ připomněl.

Zastupitelé Prachatic také zvolili dva nové uvolněné místostarosty a další čtyři členy rady.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související