V kempu mají menu jako v prvotřídním podniku. Vaří tu kuchař z michelinských restaurací
Šumavským hospodám a restauracím obvykle vládnou guláše, řízky nebo bramboráky. V kempu u Úbislavi nedaleko Vimperka ale můžete ochutnat speciality, jaké připravují prvotřídní světoví kuchaři.
Malé bistro ve dvou maringotkách na hrázi rybníka nabízí chutě Francie nebo jihovýchodní Asie. Jídla připravuje Francouz, který prošel michelinskými restauracemi a pracoval i s Gordonem Ramsayem.
„Náš koncept je ten, že děláme jídla vždycky čerstvá, zásadně nepoužíváme žádné polotovary, žádná dochucovadla a snažíme se kousek toho světa přinést sem,“ vysvětluje provozní bistra Jitka Sauvage.
V den, kdy kemp na okraji les navštívil reportér Českého rozhlasu, nabízelo menu mimo jiné šneky po burgundsku, žabí stehýnka a francouzský tatarák.
Jitka Sauvage se se svým manželem Cyrilem seznámila ve francouzské kavárně v Kašperských Horách, kde pekla dorty. „Můj muž tam přišel na sezónu, pak jsme spolu vařili dva roky v Praze. Od té doby přes zimu cestujeme po světě a v létě provozujeme tady naše bistro,“ vypráví.
Cyril Sauvage má více než bohaté zkušenosti. „V Bordeaux jsem pracoval v hotelu Radisson v michelinské restauraci s Gordonem Ramsayem, takže to byla nádherná zkušenost. Poznal jsem tam mnoho různých receptů a ty jsem si přivezl sem na Šumavu. Miluji život na Šumavě,“ říká.
Čtěte také
Letos nově mu pomáhá další Francouz, Tom Venell, který má také českou manželku a jenom v Praze prošel několika hotely. „Máme každý den čerstvé suroviny, vaříme fakt super a lidé jsou tady úplně v pohodě,“ komentuje.
Návštěvníci bistra si skutečně pochvalují. „Já jsem měla salát Caesar, opravdu jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla.“ „Měli jsme vynikající šneky jako předkrm a potom tatarák, bylo to skvělé,“ chválí.
Speciality světové kuchyně v kempu u Úbislavi můžete ochutnat až do konce září. Jitka a Cyril se pak vydají na cestu kolem světa poznávat další chutě.
Související
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
Hotel v Horní Plané u Lipna přestal kompletně používat plastové nádobí a PET lahve
Zcela eliminovat plasty a mít co nejekologičtější odpadové hospodářství, to je cíl jednoho z hotelů v Horní Plané u Lipna. Zavádí plně recyklovatelné jednorázové nádobí.
-
Vařil americkým prezidentům, teď se od něj můžete učit v Nových Hradech
Miroslav Dušek se původně vyučil soustružníkem, ale nakonec se stal šéfkuchařem, a to velmi úspěšným. Ke kuchařskému umění jej nepřímo přivedly události srpna 1968.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Írán ztrácí v Sýrii důležitého spojence. Rusko si hrálo na velmoc, na kterou nemělo, říká politický geograf
-
Skončili televizní Zrádci. ‚Vítězka si to zaslouží, lež o dědečkovi ale pro mě byla moc,‘ říká finalistka
-
V novém vedení Pirátů bude i Richterová. Členové strany si ji zvolili jako čtvrtou místopředsedkyni
-
Konec svěřenského fondu? ‚Rozsudek ke střetu zájmů je průlom, není možné ho bagatelizovat,‘ říká Mejzlík