V jižních Čechách chybí 130 policistů. Sbor hledá nové zájemce, hlavně mladé lidi

10. září 2019

Nejsou lidi. Tahle věta platí v současné době v mnoha oborech, mimo jiné také u Policie České republiky. Sbor proto chystá velký nábor a v Českých Budějovicích zájemcům nabízí i speciální workshop.

Nedostatek policistů je totiž podle mluvčího Jiřího Matznera i v Jihočeském kraji. „Zatím to běžný občan nepozná, protože policisté na zavolání přijedou a dělají svoji práci, nicméně aktuálně nám chybí napříč krajem 130 lidí, což je dost vysoké číslo,“ říká.

V kraji by podle tabulek mělo sloužit 2360 policistů. Momentálně jich ale chybí zhruba tolik, kolik by bylo potřeba na obsazení poloviny jednoho průměrného okresu. „Nedostatek lidí se týká napříč všech služeb, schází nám zaměstnanci na oddělení pořádkové policie i u dopravní služby, kriminalisté, vyšetřovatelé i lidé v kancelářích. Tím, jak je to rozprostřeno, to zatím neohrožuje naši činnost, nicméně situace je vážná,“ dodává Jiří Matzner.

Policie by podle něj chtěla do svých řad získat především mladé lidi ve věku zhruba 22 až 25 let. „Většinou chodí lidé, kteří mají policistu v rodině nebo známého, ale rádi bychom oslovili i další zástupce dnešní mladé generace, protože policejní práce v současných podmínkách s moderní technikou nabízí hodně možností,“ vysvětluje.

Stejné podmínky pro muže i ženy

Mezi základní podmínky pro přijetí k Policii České republiky patří trestní bezúhonnost a středoškolské vzdělání s maturitou. „Potom uchazeč nastupuje kolečko, kdy musí projít testem fyzické zdatnosti, podrobit se lékařské prohlídce a také psychologickému vyšetření, které zkoumá, jestli má osobnostní předpoklady pro to, aby byl policistou, protože policista musí vydržet poměrně hodně,“ popisuje Jiří Matzner.

Sbor nedělá rozdíl mezi muži a ženami, všichni musí splnit stejné limity. „Fyzické testy mají čtyři náročné části, ale kdo se na to připraví, ten je zvládne. Po přijetí ke sboru musí nový policista nejprve na rok do policejní školy, kde pokračuje fyzická námaha, trénují se tam různé dovednosti včetně střelby a zároveň se tam utužuje parta,“ doplňuje Jiří Matzner.

Čtěte také

Pro potenciální zájemce o zaměstnání připravila jihočeská policie speciální workshop. Uskuteční se v pátek 27. září v areálu sportovního klubu policie v Kubatově ulici v Českých Budějovicích od 8 hodin. „Chceme jít možným zájemcům blíž. Připravíme jim tam fyzické testy nanečisto, a pokud je splní, tak jim je rok budeme uznávat, pokud by se skutečně chtěli ucházet o místo u policie,“ vysvětluje Jiří Matzner.

Zájemci se také na workshopu mohou setkat s policisty, kteří slouží na různých odděleních, nebo si prohlédnout techniku. „Nabídneme i možnost popovídat si s našimi psychology, protože dost lidí se bojí těch psychologických testů. Slibujeme si od toho, že se tam naváže přátelštější atmosféra,“ komentuje Jiří Matzner.

Zároveň ale přiznává, že policejní práce není jednoduchá a není pro každého. „Policista se třeba musí připravit na to, že na něj lidé budou pokřikovat a nadávat mu. Také každý, kdo vstoupí ke sboru, zřejmě přijde o některou část kamarádů, protože ne každý zkousne, že najednou je policistou a může jako policista přemýšlet. Získá ale zase úplně jiné přátele. Pokud s někým sloužíte ve dvojici, propátráte spolu opuštěný dům, kde čekáte, že vás někdo vezme klackem po hlavě, tak takovýto kamarád se stane vaším velkým kamarádem,“ uzavírá.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Související