Jihočeská kina se chystají na pondělní rozvolnění. Otevřou ale až v dalších dnech

21. květen 2021 07:58

Zkontrolovali techniku, vyčistili sály a těší se po dlouhých měsících zase na diváky. Provozovatelé jihočeských malých kin jsou připraveni na pondělní rozvolnění. Projekce ale spustí až v dalších dnech.

Nemají zatím přesné informace, jak to bude s kontrolou potvrzení o negativních testech. A problém je i s premiérami nových filmů, zpočátku tak vsadí hlavně na reprízy.

„Už máme nasmlouvané termíny na středu 24. května a zahájíme program s filmovým klubem. Zbytek programu teprve připravujeme, záleží na distributorech a na poskytnutí novinek,“ říká Jaroslav Šlapák, vedoucí programu kina Luna v Českém Krumlově.

„Poslední týdny jsme spíše vyčkávali na rozhodnutí vlády a opatření. Víceméně jsme techniku pouze udržovali a zjišťovali jsme nějaké nedostatky, které se nám podařilo odstranit. Jsme plně připraveni na hlavní provoz,“ dodává.

Z vyjádření vlády vyplývá, že návštěvníci kina budou muset zřejmě mít potvrzení o negativním testu. „Bohužel zatím, tak jako u zahrádek, nevíme úplně přesně, jak z pozice provozovatele budeme na zákaznících toto vyžadovat,“ připomíná Jaroslav Šlapák.

Podle vládních nařízení smí biografy zatím obsadit kapacitu jen z 50 procent. S tím počítá i Jan Turinský, provozovatel českobudějovického Kina Kotva. Přesný termín otevření ale ještě nemá.

Čtěte také

„Strašně se těšíme na diváky a otevřeme hned, jak to bude možné. Doufáme, že podmínky pro diváka budou příjemné, že lidé půjdou do kina rádi. Zatím jsou podmínky od ministerstva nastavené tak, že mají být mezery ob jednu sedačku, to znamená, že rodina může sedět pohromadě, ale vedle musí být mezera,“ popisuje Jan Turinský.

Hlavní sál Kotvy už je připravený. Zde diváci v prvních týdnech uvidí hlavně reprízy filmů. Jan Turinský chystá na sezonu i další projekty v kavárně. „Plánujeme tady hrát klubové, artové a jiné projekce. Vlastně nám to přináší novou možnost rozšířit nabídku Kotvy, protože vzniká prostor v čase, kdy se promítá na velkém sále, takže máme vlastně teď dvousálové kino,“ vysvětluje.

Multikino v Českých Budějovicích zatím pro diváky neotevře. Podle Jana Bradáče, ředitele sítě CineStar, nechce promítat bez možnosti prodávat občerstvení. K tomu dojde zřejmě až v polovině června.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související