Praktickým lékařům stále schází vakcíny proti covidu-19. Dodávky prý dostávají nepravidelně

25. květen 2021 08:12

Jen týden vydržela radost praktických lékařů, že budou mít k dispozici víc vakcín. Dohoda premiéra Andreje Babiše se Sdružením praktických lékařů neplatí. Praktici nakonec dostanou jen 37 tisíc dávek Moderny. To je o 13 tisíc míň, než čekali. A váznou i dodávky očkovacích látek od dalších výrobců.

„Já jsem dosud naočkovala 72 pacientů starších sedmdesáti let. Mám naočkováno 24 pacientů druhou dávku a čekám na druhou dávku pro těch zbylých 58 pacientů. To je všechno, co vám k dispozici,“ vysvětluje praktická lékařka Jaroslava Králová, která má ordinaci v Sezimově Ústí na Táborsku.

Přestože se dodávky vakcín zlepšily, stále je jich málo. „Mám objednáno maximum očkovacích látek Jansen od firmy Johnson & Johnson, které jsme mohli si objednávat. Hned, jak to bylo otevřené, objednala jsem padesát vakcín. Dosud jsem nedostala žádnou,“ dodává.

Podobnou zkušenost má i praktická lékařka Alena Smrtová z Milevska, které stejně jako ostatním praktikům vadí i velký nárůst administrativy spojené s očkováním.

„Je to jedním slovem frustrující. Každou chvíli se všechno mění, ale všechno. Jeden den nám řeknou, že přijde sto dávek, druhý den dostaneme e-mail, že se to zase změnilo. Nemáte jistotu, nevíte, co kdy bude. Pořád se mění pravidla. Je to prostě neuvěřitelné. Lidi nám volají, ptají se, co a jak. Odkazujeme je do očkovacího centra. Sotva odkážeme lidi do očkovacího centra, tak nám někdo napíše, že nám tedy něco dají. A takhle je to dokola,“ popisuje.

Čtěte také

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby ale systém očkování funguje jako celek dobře, stejně jako spolupráce s praktickými lékaři. „Musím říct, že u nás je spolupráce velmi dobrá. Od začátku jsme se snažili jim poskytovat AstraZenecu, potom i Modernu a dělit ji tak, abychom co nejdříve uspokojili ty osmdesátníky, sedmdesátníky, kteří čekali na svého praktika,“ říká.

„Byly kraje, které do toho šly jiným způsobem, my jsme to opravdu dělili. Bylo to trochu náročné a děkuji za spolupráci praktikům. Teď všechnu Modernu, kterou dostáváme, přeposíláme jim, aby ji mohli využít,“ doplňuje.

Na jihu Čech už alespoň jednu dávku vakcíny podle hejtmana dostalo téměř čtvrt milionu lidí, tedy více než třetina obyvatel kraje. Jihočeští hygienici aktuálně evidují téměř dva tisíce pacientů s covidem-19, což je nejnižší počet od začátku roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související