Žádostí o změnu termínu očkování přibývá. Druhou dávku vakcíny Pfizer lze posunout až o osm dní

29. červen 2021 10:22

Desítky telefonátů a emailů kvůli změně termínu druhé dávky vakcíny proti koronaviru evidují denně jihočeská očkovací centra. Vedle onemocnění udávají volající jako důvod dovolenou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí uvedl, že druhou dávku vakcíny lze posunout až o osm dní. Pro zdravotníky změna sice není zásadní problém, přidělává jim ale práci v administrativě.

„My jsme byli okamžitě rozhodnutí, že jakmile bude možnost, necháme se očkovat. Přizpůsobili jsme se druhé dávce a naplánovali jsme všechno tak, abychom mohli přijít,“ řekla Božena Zimová z vesnice Dříteň na Českobudějovicku, která v pondělí s manželem dostala druhou dávku vakcíny.

V posledních třech týdnech ale přibylo lidí, kteří se snaží termín druhé dávky měnit kvůli dovoleným. „Se začátkem léta evidujeme zvýšený zájem o změnu registrace. Většina lidí využívá call linky a najdou se i jedinci, kteří přímo navštíví očko centrum. Tady je posíláme k okénku, kde si to mohou vyřídit,“ popisuje Lukáš Klíma u vstupní evidence v českobudějovickém očko centru na výstavišti.

Čtěte také

Podle ředitele českobudějovické nemocnice Michala Šnorka jde v současnosti o desítky telefonátů a mailů denně. „Z hlediska počtu vakcín to u nás není problém, protože my ředíme vakcíny na místě podle toho, kolik lidí ten den reálně přijde,“ dodává.

Budějovické očko centrum dosud vyhovělo přesunům pouze v nejnutnějších případech, jako je akutní onemocnění. V pondělí ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že lze posunout druhou dávku vakcíny Pfizer až o osm dní.

V případě dovolených byli v uplynulých týdnech už benevolentnější třeba ve Strakonicích nebo Prachaticích. „Dosud byly důvodem hlavně zdravotní problémy, někdy řeknou, že je to kvůli dovolené. My se snažíme vyjít vstříc v každém případě podle toho, jak máme volné termíny,“ potvrzuje Petra Popová z prachatického krizového štábu, která má na starosti i tamní očko centrum.

Na jihu Čech je po Praze nejvíc obyvatel naočkovaných proti koronaviru. Jednu dávku už má téměř 60 procent Jihočechů, druhou pak skoro třetina obyvatel. Denně podávají ve všech jihočeských očko centrech přes osm tisíc dávek.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související