Spoustu nemocí, které kosily naše předky, jsme vymýtili díky očkování, připomíná lékař

29. červen 2021

Koronavirus postihuje primárně lidské plíce. Své o tom vědí na plicním oddělení primáře Kamila Kleňhy v nemocnici v Táboře. Takový nápor těžkých případů nepamatují. O „chřipečce“ ani chřipce nemůže být v tomto případě řeč.

„Já pracuji na plicním od roku 1983, za tu dobu jsme prodělali několik chřipkových epidemií, ale žádná z nich nebyla tak krutá. Nový virus sem vtrhl s nebývalou silou. Zaskočilo nás, že to nebyla jen chřipka, jak jsme čekali. A protože jsme nebyli připraveni, virus si s námi donedávna dělal, co chtěl,“ líčí pneumolog, jehož oddělení se pomalu vrací k normálnímu fungování.

S povděkem kvituje Kamil Kleňha vývin léku, který by měl být schopen onemocnění covidem zastavit, tak jako antivirotikum Tamiflu zabírá na chřipku.

A vítá možnost očkování, o jehož potřebnosti nepochybuje. „Máme očkování a dochází na to, co jsem říkal na samém počátku, že tady bude opět velká skupina lidí, která se z neznámého důvodu nebude chtít nechat očkovat. Ač o tom nic neví, jsou ochotni tvrdit, že to není k ničemu,“ lituje lékař.

Čtěte také

Tato názorová skupina se ovšem opírá o volně dostupné informace. Na internetu jich v plusu i v mínusu koluje mnoho. Jak se v nich vyznat? „Můžeme se podívat do historie a uvidíme, že spoustu nemocí, které kosily naše předky, jsme díky očkování vymýtili,“ odpovídá primář Kamil Kleňha.

„Ať jsou to pravé neštovice, ať je to dětská obrna, ať je to tuberkulóza, kterou se podařilo dostat pod kontrolu. Můj předchůdce měl na oddělení na počátku šedesátých let 200 případů tuberkulózy ročně. Já na počátku osmdesátých let dvacet. Teď máme za rok tak dva. Pokud řekneme, že na to očkování nemělo vliv, tak si lžeme do vlastní kapsy,“ uzavírá plicní specialista.

Celé Zdravíčko na téma covid a plíce si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související