Když jde lékař Kamil Kleňha po ulici, lidé před ním schovávají zapálené cigarety do kapes

31. květen 2021

„Jdu po městě a vím, co má kdo na rentgenu, a je to hrozný,“ směje se Kamil Kleňha, primář plicního oddělení táborské nemocnice. Ve zdravotnictví totiž pracuje už desítky let a léčil nespočet lidí.

„Stalo se mi také opakovaně, že přede mnou dospělý muž na ulici schovává cigaretu, jeden dokonce strkal do kapsy i zapálenou. Takže jsem říkal, prosím vás, vyndejte to, ještě vám chytí kabát,“ vypráví.

V táborské nemocnici pracuje Kamil Kleňha od roku 1983. „Za tu dobu prošlo přes naše oddělení ohromné množství pacientů, dnes už léčíme děti bývalých pacientů. A když jdu po městě, tak prostě potkávám samé pacienty,“ dodává.

Plicní oddělení táborské nemocnice v posledních měsících bezprostředně pocítilo následky pandemie koronaviru. „S Budějovicemi a Strakonicemi jsme jediní v Jihočeském kraji, takže se na nás navalila spoustu pacientů i z okolních okresů. Byla doba, kdy jsme měli až 150 pacientů s covidem v nejrůznějším stádiu onemocnění,“ popisuje.

Obvykle na oddělení přichází pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí, zápalem plic, astmatem nebo rakovinou plic, kterou Kamil Kleňha označuje za jednu z nejhorších chorob vůbec.

Čtěte také

V České republice kouří okolo 2,2 milionu lidí, lékaři ročně diagnostikují okolo šesti tisíc případů rakoviny plic. Málo z nich ale zachytí tak brzo, aby se pacienti onemocnění zcela zbavili.

Primář Kamil Kleňha se netají tím, že sám na studiích kouřil. „Začal jsem kouřit v prvním ročníku vysoké školy. Když jsem nastoupil na kolej, bylo nás deset na pokoji. Jenom dva jsme byli nekuřáci. Dlouho jsem odolával, ale podlehl jsem. Řekl jsem si, že přestanu po atestaci z interny,“ vzpomíná.

To nakonec dodržel, ale rok na odvykání pracoval. „Přečetl jsem si, že před každou cigaretou si člověk musí říct, proč si jí zapálí, a snažit se to oddalovat. Z dvaceti cigaret jsem to postupně snižoval, až jsem 6. října 1988 v 18 hodin vykouřil svou poslední cigaretu a od té doby nekouřím,“ doplňuje.

Celý rozhovor s Kamilem Kleňhou si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související