Lékaři už nevypisují formuláře ručně a pacienti neobchází několik míst. Neschopenky jsou teď elektronické

6. únor 2020

První měsíc ostrého fungování má za sebou systém elektronických neschopenek. Počty vydaných pracovních neschopností odpovídají průměru a lékaři už využívají e-neschopenky ve více než 95 procentech případů.

Podle Kryštofa Zrcka, ředitele sekce sociálního pojištění při České správě sociálního zabezpečení, bylo na začátku projektu nutné vymyslet systém tak, aby uspokojil potřeby lékařů, pacientů i zaměstnavatelů.

„Poskytovatelů zdravotních služeb je 22 tisíc, zaměstnavatelů 280 tisíc a potenciálně nemocných na pracovní neschopnosti 4,5 milionu, takže jsme to museli vyladit, aby všichni dostali informace, které potřebují. Můžeme říci, že se systém po měsíci osvědčil. Samozřejmě nějaké nedostatky ještě má, ale není to nic zásadního, spíš přemýšlíme, jak ho zlepšit a udělat přívětivější do budoucna,“ komentuje.

Lékaři nyní v ordinacích mohou používat bezplatnou webovou aplikaci České správy sociálního zabezpečení, ale většina z nich si nechala řešení implementovat do svých softwarů. „Je hodně dodavatelů, ne všichni byli od 1. ledna stoprocentně připravení, ale velmi rychle reagovali a opravovali za pochodu. V současné době je naprostá většina tak, jak má být, a lékařům to nepůsobí žádný problém,“ říká Kryštof Zrcek.

O dva kroky méně než dřív

E-neschopenka vznikne u lékaře, který ji elektronickou formou odesílá České správě sociálního zabezpečení. „My následně informujeme zaměstnavatele o náležitostech, které s tím souvisí. Novinkou je, že procesu úplně vypadly dva kroky, což byla žádost o výplatu náhrady mzdy a žádost o výplatu nemocenského. Legislativní úpravou je tohle se vznikem neschopnosti automatické,“ vysvětluje Kryštof Zrcek.

Hlavní přínos pocítí podle něj každý nemocný. „Pojištěnec dostává pouze pro svoji vlastní potřebu takzvaný průkaz se základními údaji a diagnózou, ale nic nikam neposílá, nenosí. Nemusí už ani nikam hlásit číslo účtu, kam chce vyplácet nemocenské, protože se předpokládá, že ho chce na účet, kam chodí mzda, a číslo se dozvíme od zaměstnavatele,“ připomíná. Jednotlivá místa tak už neobíhají samotní pacienti, ale elektronické informace.

Ulehčení práce by měli pocítit i zdravotníci. „Nemusí vypisovat formulář ručně propiskou, výhodou je, že lékař má přístup do registrů, takže základní informace o pojištěnci se mu ve formuláři předvyplní, on pouze dodává údaje o diagnóze a odesílá dál,“ popisuje Kryštof Zrcek.

Čtěte také

Jediný ruční podpis a razítko lékaře je tak pouze na průkazu pojištěnce, dokumentu, který si nemocný nechává u sebe pro vlastní potřebu. „Jinak je všechno elektronické, od lékaře neschopenka odchází s příslušným certifikátem a dál se s ní pracuje jako s ověřeným dokumentem,“ dodává Kryštof Zrcek.

Jako záložní řešení pro případ technické závady, například ztráty internetového spojení, však podle něj nadále zůstává papírový formulář. „V zákoně jsou přesně popsány situace, při kterých lze bez postihu neschopenku vystavit papírově. Od Nového roku jsou tyto případy v řádu jednotek procent. Nově je navíc pouze třídílný formulář místo původního pětidílného, protože z procesu vypadly zmiňované dva roky,“ uvádí

Zatím se budou v elektronické podobě vyřizovat pouze dočasné pracovní neschopnosti. „Jsme otevřeni digitalizaci a elektronizaci i do budoucna, nicméně je potřeba si uvědomit, že ostatní dávky jako ošetřovné jsou komplikované tím, že je tam víc subjektů, takže proces je složitější. Teď rozhodně budeme potřebovat čas, abych se systém e-neschopenek zcela zaběhl, a potom uvidíme, co dál,“ uzavírá Kryštof Zrcek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.