V písecké psychiatrické nemocnici zlepšili diagnostiku syndromu ADHD

28. leden 2020 15:42

U třicetileté Jany hospitalizované v Psychiatrické nemocnici Písek začali lékaři před dvěma lety znovu léčit její v dětství rozpoznaný syndrom ADHD. Díky lepší diagnostice teď evidují o dvacet procent víc dospělých pacientů s tímto onemocněním. Léčba pomocí léků i psychoterapie přináší podle statistik nemocnice lidem úlevu.

„Já jsem se nejenom probrala, zároveň i zklidnila, začala jsem jinak myslet, jinak se chovat,“ popisuje své pocity po zahájení léčby ADHD Jihočeška Jana, která je v Písku hospitalizovaná opakovaně.

„To, co probíhalo v dětství, dospělosti a osm let léčby hraniční poruchy v dospělosti, nevím, jak popsat. Prostě to byla moje stará verze, teď jsem úplně někdo jiný, mám pocit, že jsem přešla přes nějaký most do úplně jiné dimenze,“ říká.

Změnu podle jejích slov vnímá i okolí. „Přestala šikana, špatné mezilidské vztahy, přeskakování mezi partnery, kdy jsem nevěděla, co chci. Lék mi pomohl k tomu, abych se alespoň trošku postavila na nohy. Ale tím, že jsem spoustu let žila v nějakém vzorci chování, tak se to samozřejmě vrací a minulost vás dohoní, takže je potřeba ji nějakým způsobem zpracovat, což s ADHD je někdy hodně těžké,“ dodává.

Před rokem neměli v písecké psychiatrické nemocnici ani jednoho pacienta s diagnózou ADHD v dospělosti. Teď jich tady léčí šest.

Čtěte také

„Pacient přichází s tím, že má úzkost, problémy s emoční labilitou, závislostí, a to všechno dohromady plus problémy, které nastávaly v dětství, ukazuje, že tím základním problémem je ADHD. K tomu nasedá úzkostná porucha, ta je až u padesáti procent dospělých s ADHD, u zhruba 25 procent jsou problémy se závislostmi,“ připomíná primář Marian Koranda.

Porucha pozornosti s hyperaktivitou patří mezi neurovývojové poruchy. V populaci má ADHD až pět procent lidí.

Jinak je to podle Mariana Korandy u hospitalizovaných pacientů. „Uvádí se, že je zhruba dvacet procent pacientů, jejichž základní diagnózou je ADHD. Pokud bychom ale šli do spektra diagnóz, se kterými se léčí, tak tam se neobjeví. To znamená, že v současné době se ví, že 95 procent pacientů s ADHD není diagnostikováno, a to se tady snažíme odhalovat,“ vysvětluje.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související