Venkovské ordinace pomáhá obsazovat lékaři soukromá firma

13. září 2018 10:41

Horní Stropnice a Benešov nad Černou na Českobudějovicku momentálně nemají v obci lékaře. Podobně na tom několik měsíců bylo Dolní Bukovsko na opačné straně okresu. Tam pomohla soukromá společnost, která do nově zřízené ordinace dosadila své lékaře.

„Fakt to není jednoduché, doktoři nejsou,“ říká starosta Dolního Bukovska František Mazanec z ODS, který znovu kandiduje.

Obyvatelé jezdili po náhlém úmrtí bývalého lékaře do 15 kilometrů vzdáleného Týna nad Vltavou a někteří tam jezdí dál. Jiní naopak využívají služeb nové ordinace.

„Máme postavené takzvané podporované byty a v jednom domě jsme nechali dva byty, jeden pro dětskou lékařku a druhý zkolaudovaný pro zdravotní provoz,“ doplňuje František Mazanec.

Zakladatelka firmy Všeobecný lékař CZ Olga Janovská se inspirovala na Britských ostrovech, kde se podle jejích slov lékaři na venkově těší větší úctě. „Kouzlo venkovské medicíny si postupně získalo nejen mě, ale i mnoho mých kolegů, kteří se díky našemu akreditovanému pracovišti rekvalifikovali z anesteziologů nebo internistů na takzvané obvoďáky, tedy všeobecné praktické lékaře. Zjistili jsme, že léčit lidi na venkově je daleko příjemnější,“ komentuje.

Českokrumlovská nemocnice staví nový pavilon, bude v něm například porodnice

Ve svahu v areálu českokrumlové nemocnice začala stavba nového pavilonu

Rychlé poklepání kladívek a pořádný stavební ruch. Tak vypadalo středeční slavnostní odstartování stavby nového pavilonu nemocnice v Českém Krumlově. Ten má nahradit hlavně starou dosluhující porodnici.

Od léta chybí lékař i v Horní Stropnici. Také tam chce vybavenou ordinaci obsadit společnost Všeobecný lékař. Výběrové řízení je v rukou krajského úřadu. „Důležité je, aby splňovali podmínky, které stanovuje legislativa a pravidla zdravotních pojišťoven,“ připomíná vedoucí odboru zdravotnictví Petr Studenovský.

Ministerstvo zdravotnictví fungování soukromých společností, které vytvářejí sítě ordinací, nekomentuje.

Součástí plánované reformy primární zdravotnické péče má být vytvoření takzvaných sdružených ordinací. „Tady bude sloužit několik lékařů, kteří budou vzájemně využívat své kapacity, to znamená například přístrojové technologie. Stačil by jeden přístroj pro celou tuto sdruženou praxi,“ popisuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Na přelomu října a listopadu se nového lékaře mají dočkat jak v Horní Stropnici, tak v sousedním Benešově nad Černou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související