Českokrumlovská nemocnice staví nový pavilon, bude v něm například porodnice

9. březen 2017

Rychlé poklepání kladívek a pořádný stavební ruch. Tak vypadalo středeční slavnostní odstartování stavby nového pavilonu nemocnice v Českém Krumlově. Ten má nahradit hlavně starou dosluhující porodnici.

Ve svahu nad pavilonem E už pracují bagry, na druhé straně také. Nový multifunkční pavilon bude mít několik částí a pojme různá oddělení. „Bude tam gynekologicko-porodnické oddělení a dětské oddělení a pak řada ambulantních provozů - onkologický stacionář, ale i dvě ordinace praktického lékaře pro dospělé, ordinace praktického lékaře pro děti a dorost, kožní lékař a řada dalších provozů,“ vyjmenovává ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

S ostatními budovami spojí nový pavilon bezbariérové chodby. To by mělo zlepšit především akutní péči. „Tím, že se porodní sál přiblíží operačním sálům, se velmi zrychlí přístup třeba k akutnímu císařskému řezu,“ vysvětluje primář interny a místopředseda představenstva nemocnice Jindřich Florián.

Investice dosáhne téměř 150 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Větší část nákladu uhradí Jihočeský kraj. „Docela určitě je to největší investice v krajských nemocnicích,“ dodává náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Nový pavilon by měl být hotový do konce června příštího roku.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio