Jihočeské nemocnice dostanou od kraje 50 milionů korun na investice

24. březen 2018

Na stavbu nového pavilonu v českokrumlovské nemocnici pošle letos kraj 20 milionů korun. Mezi další jihočeské nemocnice rozdělili radní 30 milionů na investice do nové klimatizace, na nákup nových lůžek nebo modernizaci stravovacího provozu.

V uplynulých letech byly příspěvky kraje do nemocnic vyšší, letos ale podle hejtmanky Ivany Stráské nebylo v rozpočtu tolik peněz.

Největší podíl, 20 milionů korun, dostane nemocnice v Českém Krumlově na stavbu nového pavilonu. Stavba porodnice, dětského oddělení, urologie a dalších ordinací za přibližně 140 milionů korun začala už loni. Podle ředitele nemocnice Jindřicha Floriána by měla být definitivně hotová do konce léta.

Devět milionů korun dostane například nemocnice Písek na modernizaci vodoléčby. Peníze ale půjdou i do modernějšího vybavení. „V Dačicích, ale i jinde, třeba v Prachaticích, se snažíme zvýšit komfort pacientů, to znamená, že kupujeme nová polohovatelná lůžka,“ dodává hejtmanka Ivana Stráská.

Jindřichohradecká nemocnice bude moci využít 7,5 milionu korun na modernizaci jídelny, kuchyně a celého stravovacího provozu.

Zkrátka nepřijde ani Tábor. „Dostane téměř pět milionů korun na stavební úpravy pro urgentní příjem interních oborů,“ uvádí hejtmanka.

Dva miliony schválili krajští radní také pro nemocnici ve Strakonicích. „Tam by mělo dojít na to, po čem se volalo i na zastupitelstvu. Mluvilo se o nedostatečné klimatizaci operačních sálů, takže začínáme s první etapou úpravy vzduchotechniky,“ říká Ivana Stráská.

Jednotlivé dotace pro jihočeské nemocnice za celkem 50 milionů korun musí ještě projednat krajští zastupitelé.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio