Jihočeský kraj je v proočkovanosti na špičce. Během léta se očkování přesune z center do nemocnic

26. červen 2021 08:33

Nejvíc obyvatel naočkovaných proti koronaviru má hned po Praze Jihočeský kraj. Českobudějovické Očko centrum na výstavišti patří vůbec k nejvytíženějším svého druhu v celé republice.

Podle vedení kraje je to jednoznačný ukazatel, že očkovací strategie na jihu Čech splnila svůj cíl. Postupně jí převzaly také ostatní kraje. Na léto mají politici a zdravotníci další úkol – postupně přesunout očkování z vysokokapacitních center do okresních nemocnic.

„Bude se to odvíjet od počtu zájemců. Když se dneska podíváte do Krumlova, tak tam už jsou počty nízké a nedává smysl držet otevřenou sportovní halu. Nemáme ale stanovený žádný datum, v Budějovicích to bude úplně nakonec, asi někdy v září, a v jednotlivých okresech to může být dříve,“ uvádí hejtman Martin Kuba.

Přeočkování třetích dávek by pak mělo být na praktických lékařích. V tomto ohledu je ale nutné, aby se stanovil jasný časový termín, který říká, jak dlouho nejčastěji používaná vakcína od firmy Pfizer Biontech působí.

„Jakmile tahle informace padne, budeme mít jasno, kdy se začíná přeočkovávat. Jsem přesvědčen, že pak to hlavní gró má být u praktiků a že Pfizer tomu má přizpůsobit dodávky,“ doplňuje Martin Kuba.

Čtěte také

Očkovací centrum na českobudějovickém výstavišti patří vůbec k nejvytíženějším v republice. Denně je schopné obsloužit až 1700 lidí. V nemocnicích by se mělo lidí očkovat výrazně méně.

Největší zdravotnické zařízení v kraji, tedy českobudějovická nemocnice, je na to připravené. „To číslo, se kterým počítáme na podzim, je 250. To máme hotové na výkresu, takže jakmile opustíme Očko na výstavišti, přesuneme se do nemocnice a pojedeme v tomto počtu,“ říká ředitel Michal Šnorek.

V souvislosti s očekávaným útlumem se také budou snižovat dodávky vakcín. Podle krajského koordinátora očkování Petra Studenovského jich ale přesto bude dostatek pro všechny zájemce. „Můžu garantovat, že pro všechny, kdo mají dostat druhou dávku, vakcína bude, a to i v případě, že se otevře registrace pro děti,“ potvrzuje.

I přes pozitivní vývoj a relativně vysokou proočkovanost hejtmanství vyzývá ke stálé opatrnosti. Problémem může být například koronavirová mutace delta, která se šíří v Anglii. Podle posledních průzkumů odborníků je tato varianta koronaviru odolná vůči první dávce vakcíny od firmy AstraZeneca.

Spustit audio

Související