Na Prachaticko a Strakonicko míří mobilní očkovací tým. Lidé můžou přijít pro vakcínu bez registrace

9. srpen 2021 13:18

Mobilní očkovací tým Jihočeského kraje vyjede tento týden na Blatensko, do Vimperka a Volar. Cílem je navýšit proočkovanost proti nemoci covid-19 v jižních Čechách. Lidé se před tímto očkováním nemusí registrovat.

„V posledních týdnech se ještě maximálně snažíme zjednodušit přístup k očkování. Jihočeský kraj patří mezi nejvíce proočkované, z toho mám radost, ale pořád si myslíme, že by to číslo mělo být ještě vyšší,“ vysvětluje hejtman Martin Kuba.

Kraj proto vytipoval lokality, kde je pročokovanost nižší, a právě do těchto míst vysílá mobilní očkovací tým. „Vyhledali jsme města a obce, kde je proočkovanost pod padesát procent, právě tam vyrazíme a uvidíme ten efekt. Jde nám o to, abychom lidem, kteří třeba ještě váhají, nebo se jim to zdá složité, co nejvíce usnadnili cestu k očkování,“ dodává hejtman.

Informace o termínech a časech očkování bez registrace dostali starostové, kteří by je měli šířit po svých obcích. Zájemci je také najdou na webu Jihočeského kraje nebo facebookovém profilu hejtmana.

Proočkovanost v Jihočeském kraji podle Martina Kuby aktuálně dosahuje 63 procent. „Byl bych rád, kdyby se dostala přes sedmdesát procent. Je to ale velmi specifické, ve věkových kategoriích nad sedmdesát let máme proočkovanost 83 procent, a to je právě důležité, aby byli očkovaní ti, kteří končili v nemocnicích. Opravdu ale platí, že čím více, tím lépe,“ uvádí.

Spustit audio

Související