Nejen velká očkovací centra, vakcínu proti covidu-19 dál nabízí i někteří praktičtí lékaři

28. červenec 2021 08:50

Velká očkovací centra nejsou jediným místem, kde se můžete nechat naočkovat proti koronaviru. Na jihu Čech dál aplikují vakcíny i někteří praktičtí lékaři. Pacientům už podali téměř 60 tisíc dávek, tedy asi desetinu z celkového počtu v kraji.

„U nás se shromažďují pacienti z Vodňanska, kteří nechtějí jet do očkovacího centra. Chodí sem naši pacienti, ale i ti, kteří jsou registrovaní u jiných lékařů,“ potvrzuje vodňanský lékař Roman Votrubec.

Zájem o očkování proti koronaviru postupně klesá. I to může být pro praktické lékaře problém. Odebírat totiž musí velké množství dávek, které je třeba aplikovat před datem spotřeby. „U jednorázové vakcíny firmy Johnson & Johnson musíme objednat minimálně padesát dávek, u Moderny je v jednom balení sto dávek, což je pro praktika neskutečné množství,“ říká Roman Votrubec.

Čtěte také

Náročná je pro ordinaci i organizace očkování. Zdravotní sestře Jaroslavě Markové tak chodí vypomáhat další kolegyně. „Je toho hodně. Musíme sestavit pořadník a rozvrhnout si očkování tak, abychom dávky z jedné lahvičky v jeden den aplikovali,“ popisuje.

Očkování u praktického lékaře má podle Romana Votrubce své výhody. „Máme menší filiálku v Bavorově a tam také očkujeme. Bavorov je opravdu venkovská oblast a ti lidé tam asi ještě víc lnou ke svému praktickému lékaři, víc jich odmítá jet do očkovacího centra a o to důležitější je, že se mohou nechat očkovat u svého lékaře. Pak máme ještě pacienty, kteří jsou doma, těžce nemocní, a i k těm jsme dojeli,“ vysvětluje,

Někteří lékaři už s očkováním skončili. Jedním z nich je Karel Wróbel z Českých Budějovic. „Já už neočkuji, aplikoval jsem vakcíny, které jsem dostal. V době, kdy o očkování byl velký zájem, jsme vakcíny neměli a teď je čas, který věnujeme shánění lidí, neadekvátní tomu výsledku,“ uvádí.

Dál praktičtí lékaři očkují vakcínami od firem Moderna a Johnson & Johnson.

Spustit audio

Související