V Českých Budějovicích začalo očkování bez registrace, hned ráno vznikla před centrem fronta

29. červenec 2021 05:34

Ráno si stoupli do fronty, bez objednání dostali jednorázovou vakcínu a šli domů. První stovky Jihočechů využily očkování proti koronaviru bez předchozí registrace. Zdravotníci podávají vakcínu na českobudějovickém výstavišti.

„My jsme chtěli kvůli tomu jet do Prahy, ale kamarádka mi dala vědět, že je to ode dneška i tady, takže si ušetříme cestu,“ líčila ve frontě před budějovickým Očko centrem Lucie Marková.

Pro jednorázovou dávku bez registrace s ní přišel přítel Tomáš. „Asi abych měl klid, abych měl jen jedno očkování a nemusel čekat na dvě dávky a abych se vůbec někam dostal, kdybych chtěl ještě cestovat. Předtím mě to úplně nenutilo,“ vysvětloval.

Očkovací centrum v Českých Budějovicích začalo aplikovat vakcíny i lidem bez předchozí registrace. První den tu stáli zájemci frontu

Jihočeský kraj avizoval start očkování bez registrace na devátou hodinu ranní. Už před osmou stál jako první na výstavišti pan Miroslav z Budějovic. „Abych řekl pravdu, jsem tu kvůli tomu, jak se to teď zpřísňuje. Platit testy se mi nechce, jinak bych asi nešel,“ komentoval.

Zdravotníci nakonec začali kvůli zájmu očkovat už s půlhodinovým předstihem. Na rozdíl od jiných měst nechtěl Jihočeský kraj očkovat v nákupních centrech. „Očko centrum je na vhodném místě, nemusíme hledat nový tým zdravotníků a využili jsme možností, které nám tato hala dává, a udělali jsme speciální vchod,“ popsal ředitel krajského odboru zdravotnictví Petr Studenovský.

Čtěte také

Zdravotníci měli první den k dispozici 500 dávek jednorázové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson. Další termíny očkování pro neregistrované jsou v pátek odpoledne a v sobotu po celý den.

„Na pátek jsme si připravili asi 300 vakcín, na sobotu to bude nejspíš zase pětistovka. Další termíny se budou odvíjet od dostupnosti vakcíny a také zájmu lidí. Vyhodnotíme to a termíny stanovíme, pokud bude k dispozici vakcína,“ doplnila koordinátorka očkování Ivana Turková z krajského odboru zdravotnictví.

Podle hejtmana Martina Kuby kraj v nejbližších dnech otevře další místa ve větších jihočeských městech pro neregistrované zájemce. Budou v Očko centrech nebo v ambulancích nemocnic. Bude ale záležet na zájmu a dostupnosti vakcíny. Na jihu Čech má dokončené očkování zhruba polovina obyvatel starších 12 let.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související