Lesní hotel Peršlák otevírá svou kuchyň učňům. Jednou týdně mají na starost kompletní přípravu oběda
Nejen uvařit, ale také sestavit celé menu, včetně rozpočítání potřebných surovin. To by měli zvládat mladí učni oboru kuchař – číšník. Jenže sehnat restauraci, která učňům umožní kompletní odbornou praxi, není jen tak. Lesní hotel Peršlák na Jindřichohradecku jim příležitost dává, jednou týdně tu mají na starosti přípravu celého oběda.
„Po tom třetím ročníku se učni musí postavit do kuchyně a sami vařit, a k tomu je chceme dovést. Byl bych rád, kdyby to dělaly i jiné podniky, protože když bude hodně dobrých učňů, bude hodně dobrých kuchařů,“ říká majitel Lesního hotelu Peršlák Marcus Hauser.
V kuchyni vládne učenka Karolína Kupková. „Dneska děláme gratinované brambory se sýrovo-zeleninovým špízem. Mám za úkol vymyslet menu, všechno spočítat, zkontrolovat a pomalu to připravujeme. Ve škole pracujeme ve velkých skupinách, na každého se nedostane, takže je lepší jít takhle do provozu. Tady se naučím všechno,“ popisuje.
Takzvané „učňovské středy“ nejsou podle Marcuse Hausera ničím novým. Inspiroval se v zahraničí. „V cizině, konkrétně v Rakousku, jsem to hodně viděl. Pro učně je to samozřejmě motivující. Říkají mi, že jinak se často setkávají s tím, že je podniky vidí jen jako levnou pracovní sílu,“ dodává.
Kvůli nedostatku vhodných příležitostí pro praxe mladých kuchařů musela třeba Střední odborná škola a střední odborného učiliště v nedalekém Jindřichově Hradci postavit speciální profesionálně vybavenou cvičnou kuchyň.
Související
-
Sehnat praxi pro budoucí kuchaře je těžké. Jindřichohradecké učiliště proto buduje školní restauraci
Učni v Jindřichově Hradci brzy zkusí uvařit první jídla v nové cvičné kuchyni. Profesionální gastrostudio staví v areálu školy Jihočeský kraj, aby žáci snáze získali praxi.
-
Některé mladé lidi stále láká řemeslo. Začátky po vyučení ale nejsou snadné
Mladí lidé po vyučení stojí na rozcestí. Můžou se nechat zaměstnat, nebo se stát živnostníky. Někteří obor opustí. Vliv na to má zázemí i připravenost řešit praktické věci.
-
V gastronomii je velký zájem o brigádníky. Málokteré restauraci se ale podaří sehnat kvalitní sílu
Sehnat brigádníka na léto je těžké, kvalitního ještě obtížnější. Podle provozovatelů restaurací se situace rok od roku zhoršuje. Mnozí studenti chtějí mít radši volno.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Benda: Doživotní cejch i za rvačku v hospodě? Podoba dětského certifikátu v současnosti neodpovídá právu
-
Havlíček: Tlačme, až obchodně vydírejme KHNP, jsou to naše peníze. ‚Jak na tureckém trhu,‘ reaguje Vlček
-
Hokejisté Komety Brno zvítězili na ledě Karlových Varů 1:0, po šesti letech postoupili do semifinále
-
Ferrari v reakci na Trumpova cla zdraží své vozy v USA. Cena některých modelů vzroste i o milion korun