Sehnat praxi pro budoucí kuchaře je stále těžší. Učiliště v Jindřichově Hradci proto buduje školní restauraci

13. březen 2024 08:43

Žáci středního odborného učiliště v Jindřichově Hradci už brzy zkusí uvařit první jídla v nové cvičné kuchyni. Profesionální gastrostudio staví přímo v areálu školy Jihočeský kraj, aby měli učni kde získat praxi. Najít restauraci, která dnes přijme na zkušenou budoucí kuchaře a číšníky, je totiž stále těžší.

„Bude tu celá učňovská restaurace se vším, co k tomu patří,“ říká ředitel Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Jindřichově Hradci Karel Chalupa.

Právě tady by měli studenti kuchařských oborů nově absolvovat povinnou praxi. Sehnat ji v běžných podnicích je totiž obtížné. „Pořád hledáte nějaké firmy, které by žáky vzaly na odborný výcvik, a nakonec zjišťujete, že počet těch firem se začíná rapidně blížit nule,“ popisuje ředitel.

Jeho slova potvrzuje učitelka odborného výcviku Jana Vosiková. „Myslím, že se praxe shání čím dál hůř. Spousta restaurací zavírá a Jindřichohradecko není zase tak velké,“ komentuje.

Když už studenti praxi najdou, často se stává, že si nevyzkouší to, co by měli. „Myjí nádobí, dělají spíš takové práce. Samozřejmě něco jiného je učeň v prvním ročníku, který nic neumí, ale žák třetího ročníku už by se měl zapojit,“ dodává Jana Vosiková.

Čtěte také

Situaci proto začal řešit i Jihočeský kraj. „Nechceme dávat studenty úplně do každého podniku, chceme, aby ta praxe byla kvalitní. Zrovna kuchařina a vůbec gastroobor je něco, co jako kraj hodně podporujeme, protože jsme turistický kraj. Takže jsme sáhli k tomu, že budujeme vlastní gastrostudio pro výuku,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma.

Jihočeský kraj plánuje učňovskou kuchyni nabídnout i veřejnosti. „Jestli se provoz osvědčí, rádi bychom to překlopili v jakousi studentskou restauraci, která by sloužila i pro veřejnost,“ uvádí Pavel Klíma. To by mohlo pomoct s náklady na provoz.

Do vybudování cvičného pracoviště pro budoucí kuchaře na učilišti v Jindřichově Hradci Jihočeský kraj investuje přibližně 16 milionů korun.

Spustit audio

Související