Některé mladé lidi stále láká řemeslo. Začátky po vyučení ale nejsou snadné

22. květen 2023 14:46

Mladí lidé po vyučení stojí na rozcestí. Můžou se nechat zaměstnat, nebo se řemeslem živit na vlastní pěst. Někteří z nich obor, ve kterém se vyučili, opustí. Vliv na to má rodinné zázemí i připravenost řešit praktické věci při zařizování živnosti.

„Chtěla bych si zařídit svoje bezlepkové bistro, protože mi objevili alergii na lepek a je velmi obtížné se někde najíst,“ svěřuje se devatenáctiletá Ester Zoe Mášová, která letos dokončuje učební obor kuchař.

V její třídě je pět mladých kuchařů. Některé učební obory ale nejsou tak žádané. „Je spousta kadeřnic, zájem je třeba o truhláře nebo instalatéra, naopak obory jako klempíř nebo tesař nejsou mezi žáky a rodiči tak oblíbené,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

Ester Zoe Mášová letos absolvuje učební obor kuchař

Ester si myslí, že vybírat profesi by měl člověk podle toho, co ho bude bavit. „Měl by opravdu studovat, co ho bude bavit, ne jít na školu, kam ho posílají rodiče,“ uvažuje.

Sama ráda vařila už v dětství s maminkou, během studií nasbírala řadu dalších zkušeností, zúčastnila se i několika kuchařských soutěží. Vnímá ale, že pro kuchaře je důležitá i finanční gramotnost. „Je důležité si umět si dobře spočítat suroviny a nájem, aby se to obratem vrátilo,“ připomíná.

Pokud se chce mladý člověk po vyučení řemeslem živit, potřebuje mnohem víc než jen odborné schopnosti. „Pro začínající podnikatele to po vyučení není úplně jednoduché. Potřebují nejen odborné znalosti, ale musí si najít provozovnu, pořídit stroje, auto, takže potřebují i finanční gramotnost. Dnes jsou různé možnosti, nabízí se kurzy, mohou se přijít poradit i k nám,“ doplňuje Luděk Keist.

Ester považuje za největší problém finance na pořízení kuchařského vybavení a zařízení bistra. „Komplet kuchyně může stát až pět milionů, když je nově zařízená. Asi půjdu do zahraničí, protože tady v Česku si na to nevydělám tak snadno. Půjčky bych si určitě nebrala, nechci být zadlužená,“ přemýšlí. Všichni její spolužáci ale neplánují po vyučení zůstat v oboru.

Spustit audio

Související