Kuchařský učeň a zároveň student gymnázia, který stíhá i stavět raketu, zabodoval v gastronomické soutěži
Jan Bauer z Českých Budějovic studuje gymnázium, baví ho fyzika, programuje a aktuálně staví raketu. K tomu se ale zároveň učí na kuchaře, a i v tomto oboru se mu daří. Z prestižní gastronomické soutěže si přivezl stříbro.
Jan Bauer nejprve nastoupil na českobudějovické gymnázium a poté se paralelně přihlásil na učební obor kuchař na střední škole. „Vařím od dvanácti, třinácti let, začalo mě to bavit a chtěl jsem se v oboru posunout dál. Nechtěl jsem ale narušit své dosavadní studium na gymnáziu, tak jsem si přibral kuchařský obor individuálně,“ vypráví.
Letos se zúčastnil prestižní soutěže pro mladé kuchaře KU Young Chef. Tu pořádá akademie Kulinářského umění s cílem pomoci talentovaným lidem nastartovat kariéru v gastronomii. Českobudějovický student skončil na druhém místě, vítězství mu uteklo jen těsně.
Soutěž Janu Bauerovi podle jeho slov mnohé dala. I doma se snaží vařit organizovaně a čistě. „Organizace práce, hygiena a čistota, to byly hlavní aspekty, které se během soutěže hodnotily. Naučil jsem se v soutěži, ale i v provozech, dávat si na to pozor, protože ve špičkových restauracích je to naprostá nutnost,“ říká.
Ve finálovém kole KU Young Chef měli soutěžící připravit dvacet porcí předkrmu a dvacet porcí hlavního jídla. To vše v omezeném čase. „Měli jsme od začátku vaření na vydání předkrmu tři a půl hodiny a na hlavní jídlo čtyři hodiny. Poté muselo být jídlo naservírované deseti šéfkuchařům, kteří pokrmy hodnotili na základě chuti a vzhledu talíře,“ líčí Jan Bauer.
Čtěte také
Na přípravu pokrmů nebyl sám. Pomáhal mu tým několika vypadlých soutěžících, které řídil. Pokud se mu něco na jejich práci nelíbilo, musel jim to připomenout.
Přestože skončil na úspěšném druhém místě, ani jemu a jeho týmu se během finále nevyhnuly drobné komplikace. „Bohužel se nám stalo, že jsme těsně před výdejem zjistili, že jeden z postupů, které jsme zvolili, nefungoval. Bramborák nechtěl držet pohromadě. Museli jsme na poslední chvíli postup změnit, ale naštěstí to nakonec všechno vyšlo,“ vzpomíná.
Sám se jednou za čas rád vydá do dobré restaurace na ochutnávku. Nejraději má italskou a francouzskou kuchyni a zatím se nesetkal se surovinou, kterou by odmítl jíst. „Myslím si, že pro kuchaře je důležité, aby se nebáli ochutnat všechno. To je jediná cesta, jak nalézt nové suroviny, techniky i chutě,“ dodává.
Celý rozhovor s úspěšným mladým kuchařem a zároveň gymnazistou Janem Bauerem z Českých Budějovic si poslechněte online.
Související
-
Nedoučený soustružník pracoval pro prezidenty a celebrity. V Americe se stal uznávaným šéfkuchařem
Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil téměř celý život ve Spojených státech amerických. Tam vařil pro prezidenty, magnáty a celebrity. Do Čech se vrátil po téměř 40 letech.
-
Pouliční bistro má hvězdu jako nejlepší restaurace světa. Na cestě po Asii ho poznal český kuchař
Vaří v televizi, vede kurzy, snaží se zvyšovat zájem o kvalitní jídlo. Martin Škoda se vaření věnuje od svých osmi let, vydal dvě kuchařky, za gastro-inspirací rád cestuje.
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.