Obyčejné pouliční bistro má hvězdu jako nejlepší restaurace světa. Na cestě po Asii ho poznal kuchař Martin Škoda

22. únor 2023

Vaří v televizi, vede vlastní kurzy, podporuje kampaně za zlepšení stravování a celkově se snaží zvyšovat zájem lidí o kvalitní jídlo a vaření. Martin Škoda, který pochází z jihočeské Soběslavi, se vaření věnuje od svých osmi let, vydal dvě kuchařky a za gastro-inspirací rád cestuje.

Martin Škoda vystudoval gymnázium v Českých Budějovicích, pak zamířil na Karlovu univerzitu v Praze, kde absolvoval obory marketingová komunikace a PR a mediální studia. Některé znalosti ze školy využil v praxi, protože poměrně často vystupuje v televizi, rádiu i na veřejných akcích. 

Jídlo bere jako součást životního stylu, zábavu a radost. Označení kuchař se dnes už nebrání. „Já jsem dřív víc říkal, že jsem profi fanda gastronomie, protože nejsem vyučený. Pak mi ale došlo, že to dělám víc než dvacet let, že mě to moc baví a že už jsem se něco naučil, tak proč si neříkat kuchař,“ usmívá se.

Je autorem dvou úspěšných kuchařek. První vydal ve svých sedmnácti letech pod názvem Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby. O čtyři roky později vyšla kniha Škoda nevařit 2: Kuchařka plná akce. Obě zapůsobily nejen na domácím trhu, ale také celosvětově, získaly ocenění v renomované soutěži World Gourmand Cookbook Awards.

Skrze jídlo nejlépe poznáte zemi i lidi

Martin Škoda začal vařit už v osmi letech. „Vždycky jsem strašně rád jedl, koukal babičkám pod ruce, byla tam neustálá zvídavost, snaha poznávat nové chutě a jídla si sám připravit. Poznával jsem gastronomii po vlastní ose,“ vzpomíná.

Toho se drží i v současné době, kdy cestuje a poznává cizí kultury i gastronomie. „Před pár dny jsem se vrátil z cesty po Asii. Byl jsem v Indonésii, na Srí Lance, v Thajsku a Singapuru. Dal jsem si takový sólo výlet, jen sám a bylo to strašně zajímavé. Poznal jsem a ochutnal všechno, co jsem chtěl,“ vypráví.

V Asii absolvoval kurzy vaření, bavil se s místními, dostal se do jejich kuchyní, pochopil jejich kulturu a gastronomii jako takovou. „Cestování je pro mě velkým zdrojem inspirace. Skrze jídlo vede nejlepší možná cesta, jak pochopit danou zemi i lidi. Kamkoli jedu, i v Česku, dávám si gastronomické cíle, je to vždycky spojené s dobrým jídlem,“ dodává.

Čtěte také

Na cestě po Asii chtěl podle svých slov hlavně pochopit srílanskou gastronomii a naučit se místní kari. Spoustu času strávil s místními lidmi. „Potkal jsem jednoho pána, který dělal dvacet let šéfkuchaře v nejlepším hotelu na Srí Lance. Teď už je v důchodu a vaří u svého syna v malém hotýlku. Právě tam jsem bydlel a pustili mě i do kuchyně,“ líčí.

V Bangkoku v Thajsku zase poznal věhlasné pouliční jídlo. „Je tam bistro vyhlášené po celém světě, protože má Michelinskou hvězdu, což je ocenění pro nejlepší restaurace na světě. V Česku jednu hvězdu mají dvě restaurace, a to jsou luxusní, drahé podniky, zatímco v Bangkoku a pak v Singapuru tu hvězdu dostala úplně obyčejná, ale zároveň vynikající bistra,“ říká.

Setkal se s ženou, která ve vyhlášeném bistru vaří čtyřicet let. „Je jí okolo osmdesáti let a všechna jídla pořád vaří sama. Má tam dva woky, ve kterých všechno připravuje, pár pomocníků, kteří jí vše nakrájí, ale ona každičké jídlo vaří sama. Je to koncert na talíři, neskutečná technika, chuť a pokora k těm produktům. Neustále se tam tvoří fronty a stojí to za to,“ doplňuje.

Celý rozhovor s kuchařem a propagátorem dobrého jídla Martinem Škodou si poslechněte online.

Spustit audio

Související