Turista je zdroj peněz, cyklista kamarád, zjistili mladí manželé, když na kole projeli Evropu a Asii

3. únor 2023

Rok a půl neslyšeli češtinu. A když překročili naše západní hranice směrem do vnitrozemí, mluvili na ně Češi německy. „Aspoň ten návrat bude pozvolný,“ řekli si dva kolaři, kteří měli v nohou dvě třetiny obvodu zeměkoule. No, a vzápětí je místní řidič zkropil ostřikovači. Zdeněk Zeman, rodák ze Strmilova, a jeho žena Iva Frühaufová, která pochází z Nové Bystřice, projeli během šestnácti měsíců na kolech Evropu a Asii. A na svou velkou „tour“ vzpomínají s láskou... 

„Cestou jsme zažívali spoustu dobrodružství,“ říká Iva Frühaufová, „a potkali jsme spoustu hodných lidí, kteří nám vždycky pomohli. Ukázalo se, že pokaždé, když se dostáváte blízko nějakému problému nebo svízelné situaci, tak se úplně zničehonic objeví člověk, který všechno zachrání a vyřeší.“ Tato zkušenost byla podle ní tak intenzivní a pravidelná, že se na ni dá skoro i spoléhat.

„Kolo je úplný zázrak,“ doplňuje svou ženu Zdeněk Zeman, „když na něm jedete, udělá z vás kamaráda všech místních. Takový je náš zážitek z posledních šestnácti měsíců. Když jsme třeba v Indii odložili kola v hotelu a šli jsme se projít po městě pěšky, v ten moment nás každý chtěl zatáhnout do své restaurace nebo nám potřeboval prodat novou košili. Ale jakmile máte kolo, jste pro všechny kamarád, kamarádka, zajímají se o vás, chtějí o vás vědět víc, odkud jste, kam jedete, proč vlastně děláte takhle bláznivou věc. A konverzace má hned úplně jiný tón.“

Ta „bláznivá věc“ znamenala vzdát se pohodlného života v Čechách, prodat auto, odevzdat klíče od bytu, sednout na milované silniční kolo a vydat se během covidové pauzy do neznáma. Dvojice si právě vzhledem k nejrůznějším pandemickým opatřením nemohla vybírat, které země navštíví. Cesta vedla tudy, kudy mohla. Nakonec obsáhla 23 států a počet ujetých kilometrů se zastavil na hodnotě 28 401.

„Cyklistických rájů jsme projeli dost. Jedním z nich je Arménie, byť je to zároveň i cyklistické peklo,“ líčí Zdeněk Zeman. „Tam je totiž každý kilometr extrémně těžký, jsou tam neuvěřitelně prudká stoupání a jsou všude, tam si neodpočinete. Také tam fouká silný vítr. Zároveň je to ale nádherná země pro cyklisty, odnesli jsme si odtud hodně silné zážitky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Z hlediska silniční cyklistiky v provozu označuje za ráj Španělsko a Portugalsko. „Tam jsou řidiči tak ohleduplní, že než aby vás těsně minuli, tak raději sjedou půlkou auta do příkopu,“ usmívá se.

„A já možná zmíním Omán,“ doplňuje svého muže Iva Frühaufová, „tam jsme nezažili větší provoz. Když už jede auto, dává vám hodně prostoru. Místní jsou strašně hodní, náhodní kolemjedoucí kdykoli podají vodu nebo nějaké pišingry. A hlavně, je tam velmi bezpečno,“ vyvrací poměrně vžitou středoevropskou představu o Blízkém východu.

„Lidé nám říkali: Ten stan si postavte, kde chcete, tady se vám nic nemůže stát. A kdykoli nás někdo objevil, tak přišel za námi jen proto, aby nám přinesl datle, co sklidil na zahradě, nebo aby nás pozval, ať si k němu jdeme zajezdit na velbloudu,“ vypráví zážitky z Ománu.

Celý rozhovor s Ivou Frühaufovou a Zdeňkem Zemanem o jejich covidové cestě, která je nerozdělila, ale naopak ještě víc stmelila, si poslechněte online. Další zajímavosti se dozvíte na blogu Furt pryč, který Iva píše pro stránky bikepacking.cz.

Spustit audio

Související