Jídlem se v Česku stále hodně plýtvá, ale zlepšuje se to, myslí si kuchař Martin Škoda

23. prosinec 2024

Vydal dvě kuchařky, pravidelně se objevuje před kamerami a čas od času také vaří pro hosty ve vybraných restauracích. Martina Škodu bavilo vaření už v dětství, nakonec se z něj stal profesionál. Své popularity využívá rodák z jihočeské Soběslavi k tomu, aby upozornil na některá opomíjená témata. Jedním z nich je plýtvání jídlem.

Ve svém projektu nazvaném Konec plýtvání Martin Škoda lidem radil, jak využít zbylé a zdánlivě nepoužitelné suroviny. „Myslím si, že u nás v Česku se jídlem stále plýtvá dost, ale z mnoha důvodů se to zlepšuje. Stále víc se o tom mluví a lidé si to začínají uvědomovat. Je to také spojené s tím, kolik potraviny dnes stojí. Jsou drahé a o nákupech se v domácnostech víc přemýšlí,“ myslí si kuchař, kterému se často přezdívá český Jamie Oliver.

Právě vánoční svátky jsou podle Martina Škody příkladem plýtvání. Přitom v chudších částech světa viděl na vlastní oči, jak se pracuje s různými surovinami a spotřebuje se bezezbytku vše.

Čtěte také

„Například v Asii je každá potravina vážená a cenná, protože tam lidé peníze nemají a přistupují k tomu úplně jinak než my. Podobně to vidíme u našich babiček, když třeba pěstují okurky na zahradě. Za tím je spousta úsilí – musí se zalévat, okopávat. V pozadí je práce, kterou nevidíte, když si danou potravinu koupíte v obchodě,“ vysvětluje.

Úroveň českých restaurací a gastronomie se podle kuchaře, který letos oslavil třicátiny, obecně zlepšuje. „V každé zemi vám nabízí to, co je pro ně typické a tradiční. Na naší gastronomii jsme dlouho hrdí nebyli a teď mám pocit, že kuchaři u nás začínají být zase pyšní na domácí tradiční pokrmy. Ještě je to ale stále běh na dlouhou trať. Pořád pro nás gastronomie není tak zásadní jako třeba ve Francii,“ říká Martin Škoda.

Celý rozhovor s kuchařem Martinem Škodou si poslechněte online. Dozvíte se třeba také, proč přestal hrát závodně lední hokej a kterému fotbalovému týmu fandí.

Spustit audio

Související