Zbývající jídlo z restaurací i supermarketů zachraňuje platforma Nesnězeno. Balíčky nabízí přes aplikaci

21. září 2023

„Zachraň jídlo a navíc ušetři peníze.“ To je heslo, kterým se řídí Jakub Henni a jeho platforma Nesnězeno. Vznikla před covidem v Brně, postupně se rozšířila do Prahy a teď do Českých Budějovic. Iniciativu chce zakladatel přenést i do menších měst a pracuje také na expanzi do zahraničí.

„Princip je jednoduchý. Spolupracujeme s restauracemi, kavárnami, pekárnami a teď nově i se supermarkety. Když jim zbyde nějaké jídlo, obědové menu, potraviny, které se blíží k expiraci, udělají balíček a nahrají ho do aplikace. Tam si ho vyhledá uživatel, balíček zakoupí a pak si ho vyzvedne přímo v podniku,“ vysvětluje Jakub Henni. Nesnězeno tedy propojuje obě strany obchodu.

Takto už se v České republice podařilo zachránit až 400 tisíc porcí jídla v hodnotě zhruba 20 milionů korun. „Minulý rok v létě jsme fúzovali s maďarskou firmou, takže aktuálně fungujeme i v Maďarsku a na Slovensku. A když to všechno sečteme dohromady, tak už se nám podařilo zachránit přes milion porcí jídla,“ připomíná Jakub Henni.

I v Českých Budějovicích jsou podle něj zkušenosti z úvodních týdnů Nesnězena pozitivní. „Od počátku září už se podařilo zachránit první stovky balíčků se zbylým jídlem. Máme asi 25 aktivních partnerů a chystáme se činnost na jihu Čech rozšiřovat. Měly by se zapojit i čtyři pobočky supermarketu Penny, které budou nabízet balíčky s přebytečným ovocem, zeleninou, pečivem a podobně,“ uvádí.

Čtěte také

Co tedy udělat, pokud chceme principu Nesnězena využít? „Pokud se chcete zapojit jako konzument, stačí, když si stáhnete mobilní aplikaci Nesnězeno. Vytvoříte si profil a hned se vám zobrazí nabídky z vašeho okolí. Pak už si jenom vyberete balíček, zaplatíte ho jednoduše přímo v aplikaci a nakonec si pro něj zajdete,“ popisuje Jakub Henni.

Partneři Nesnězena, tedy restaurace, pekárny a další podniky s čerstvým jídlem, se mohou registrovat na webových stránkách nesnězeno.cz. „My jim potom zavoláme, vysvětlíme, jak to funguje, případně je i navštívíme u nich v podniku, abychom udělali krátké školení,“ upřesňuje zakladatel platformy.

Průměrná česká rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně vyhodí potraviny za 14 tisíc korun. Uhlíková, vodní a jiná stopa, kterou po sobě nesnězené jídlo zanechalo, byla tedy zbytečná. Jak říká Jakub Henni, začít musíme každý u sebe.

Celý rozhovor s Jakubem Henni, zakladatelem platformy Nesnězeno, si poslechněte online.

Spustit audio

Související