Co restaurace vydělá, zase do regionu vrátí. Na této filozofii založil kuchař Pavel Drdel úspěšný podnik

23. květen 2024

Už pět let po sobě má strakonická restaurace Sůl a řepa Zlatého lva jako jeden z top gastronomických podniků v České republice. Dvakrát také získala Cenu spokojených zákazníků od Sdružení českých spotřebitelů. Ba co víc, dokázala to v době covidu. Jako většina ostatních se teď potýká se změnou trhu, cen a preferencí. Přesto spoluzakladatel a šéfkuchař Pavel Drdel stále lpí na bioproduktech z lokálních zdrojů, čímž si to neulehčuje.

„Řekl bych, že naší filozofií je láska k zemi, ve které žijeme. Neumím si představit, že bych vařil z něčeho jiného než z toho, co nám tady vyrostlo a co farmáři vychovali. Je to respekt vůči nim a vůči krajině, po které chodíme. Jsem strašně pyšný na to, že mohu žít v Čechách,“ říká Pavel Drdel.

Odvahu k otevření podniku sbíral dlouho. A mimo jiné v zahraničí. „Odešel jsem do Itálie, kde jsem v gastronomii nepracoval, ale ona si mě našla. Když jsem tam ráno snídal, pak obědval, večeřel, byl jsem překvapený, že Italové nepotřebují dovážet z dálky suroviny, které pro ně nejsou typické,“ vypráví.

Fascinován ryzí italskou kuchyní nastoupil Pavel Drdel po návratu domů do české pizzerie. „A když jsem začal v létě zavařovat rajčata, tak mi to velmi rychle zatrhli. Proč prý dělat něco, co můžeme koupit v plechovce,“ popisuje. Začal tedy směřovat k vlastnímu projektu, který by mu dával smysl ekologicky i ekonomicky.

Čtěte také

„Pro mě jsou zásadní dvě věci. Jednak ekologie, proto spolupracujeme s lidmi, kteří produkují v biokvalitě. Ono je to omílané téma, ale je skutečně obrovský rozdíl, když se člověk o půdu stará, nezatěžuje ji, hnojí přírodními přípravky i nechá pole odpočinout. Na těch surovinách je to znát,“ zdůrazňuje.

Jako příklad uvádí chování surovin při fermentaci. „Když mám zeleninu, která není postříkaná chemií, tak ty kvasné procesy proběhnou přesně tak, jak mají. Nemluvě o tom, že je taková zelenina chutově kvalitnější,“ říká.

„A jako druhá věc je mě důležitá ekonomika v regionu,“ doplňuje Pavel Drdel. „Nakupuju od lidí, které znám, od lidí z okolí. A peníze, které v restauraci vyděláme, zase do regionu vrátíme. To je podle mého názoru správné. Takhle to bylo kdysi a mě to naplňuje i dnes,“ uzavírá.

Celý rozhovor o tom, jak Pavel Drdel využívá lokální suroviny do posledního lístečku, slupky nebo drobku, co udělá s tělem šťáva z fermentované řepy, jak chutná jedlový květ a mnohém dalším si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.