Vietnamce nepřepil a nedoporučuje to zkoušet. Matouš Vinš inspiruje, jak si cestování opravdu užít

1. září 2022

Spoluautorem cestovatelské bible, průvodce nazvaného Travel Bible, je Matouš Vinš. Navazující knížka Travel Jobs popisuje práce, které můžete vykonávat ze zahraničí, abyste si na dlouhodobý pobyt v cizině vydělali a doma nezchudli. Takto už dvaatřicetiletý muž poznal řadu zemí světa a přivezl si odtud spoustu zážitků.

„Jezdím, kam to jde. Obecně mám rád východ, čím víc na východ, tím lépe,“ říká Matouš Vinš, kterému se z Evropy snad nejvíc líbila Albánie. „Je mixem středomořských kultur, byli tam Řekové, Římani, je tam spousta památek z antiky a zároveň je to už trošku Asie, takže exotičtější, jaksi punkovější destinace,“ usmívá se.

Zároveň považuje Albánii za bezpečnou a pro Čecha pohodlnou. „Je to tam naprosto v pohodě, co se týče ubytování, jídla, člověk se tam domluví, dostane se kamkoli, kam potřebuje. A je tam nádherná příroda a hrozně milí lidé, kteří jsou pořád ještě rádi, že vás vidí. Na spoustě míst, kam jezdí hodně turistů, už z toho lidé nadšeni nejsou, ale v Albánii nadšení jsou,“ popisuje.

„Zvlášť, když člověk přijede někam jinam než na těch pár vyhlášených pláží, co tam jsou,“ doplňuje Matouš Vinš s tím, že albánské pláže jsou bezesporu nádherné, ale když přijedete třeba do hor a někoho tam potkáte, tak vás rozhodně pozve k sobě domů. „Nalije vám rakiji, dostanete domácí sýr a domácí chleba a hrozně moc se s vámi chce fotit a přidat si vás na Facebook a tak. A vůbec si nerozumíte, ani slovo v podstatě, ale je to skvělej zážitek. To mě na tom cestování nejvíc baví, ta setkání s lidmi!“

Čtěte také

Taková bodrá setkání se, jak koneckonců Matouš Vinš potvrzuje, často neobejdou bez nějakého toho panáka. A jestliže rád cestuje na východ, platí podle něj, že čím východněji, tím tvrdší alkohol? „To platí v Česku, že,“ reaguje se smíchem, „od Vysočiny dál už tvrdší být nemůže, nad sto procent už to nejde. Ale historky samozřejmě mám, i když se s nimi nechci úplně chlubit.“

Přesto přidává vzpomínku z Vietnamu. „O Asiatech se říká, že moc nevydrží, a proto vám chtějí dokázat, že jo. A jsou trénovaní. Takže se mi párkrát stalo, že jsem tam byl s kamarády, a ti se nechali vyhecovat. Vietnamci to mají tak, že když se někdo chce napít, tak si všichni musejí přiťuknout a napít se taky. A kdo odpadne jako poslední, vyhrál. Já jsem to vzdal. A skutečně vyhráli Vietnamci, nedoporučuju se s nimi pouštět do těchto pokusů,“ směje se.

Celý rozhovor s inovátorem cestování Matoušem Vinšem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.