Máte-li při cestě na Island plán, ušetříte hodně peněz, radí fotograf Tomáš Perzl

7. březen 2022

Krásy jižních Čech – což je i název jeho obrazových webových stránek – se mu už okoukaly, a tak odvezl své oči odpočívat do dáli. Tomáš Perzl, mladý inženýr ekonomie z Českého Krumlova, se před pár měsíci vypravil na Island. Kromě pastvy pro oči tam spatřil i pasoucí se divoké koně. A ostrovní zemi si užil všemi smysly a ze všech světových stran.

Po návratu může fotograf krajiny Tomáš Perzl z vlastní zkušenosti poradit, s čím a jak se na Island vypravit. „Já si myslím, že na Islandu je hrozně důležité mít plán. Já ho neměl, protože plánování nesnáším, ale kdybych ho měl, tak bych ušetřil spoustu peněz i času. To znamená například dlouho dopředu si zamluvit auto, klidně i půl roku předem, protože čím později auto sháníte, tím víc jsou ceny vyšponovány nahoru,“ varuje.

Fotograf krajiny Tomáš Perzl

Také je podle něj dobré myslet na to, jak dlouho na Islandu chceme být. „Třeba za týden není úplně reálné ten ostrov objet. Takže chcete-li z něj vidět víc, je potřeba mít i o něco víc času. Ale máte-li jen týden, pak je asi ideální zvolit jižní pobřeží, kde se dá ten čas moc hezky strávit a vidět spoustu věcí,“ říká. 

Řada lidí preferuje Island v létě, kdy je tam světlo téměř čtyřiadvacet hodin denně. „To znamená, že lze cestovat kompletně celý den,“ vysvětluje výhody polárního dne Tomáš Perzl, „kilometrů tam najedete opravdu hodně, jednotlivá místa jsou od sebe vzdálená. Proto je potřeba mít k dispozici čas a světlo.“

Naopak od podzimu je pro našince den už extrémně krátký. „Na konci října, kdy jsem tam byl já, den začínal v devět dopoledne a končil ve čtyři a následující tma byla opravdu přísná. Ale zase to má tu výhodu, že tím začíná období polárních září a také je ten čas brán už jako mimosezónní, a tak je pobyt mnohem levnější,“ popisuje fotograf krajiny.

Každé roční období má na Islandu své kouzlo. „V červnu se otevírají cesty do vnitrozemí, takže chce-li člověk vidět například proslulé Duhové hory, musí vyrazit v létě. Na jaře je počasí ještě proměnlivé, a tak se tam dají podobně jako na podzim zažít během pár dní doslova všechna roční období,“ láká do země ledu a ohně Tomáš Perzl.

Celý rozhovor s Tomášem Perzlem o jeho cestě na Island si poslechněte online.

Spustit audio

Související