Nedoučený soustružník pracoval pro prezidenty a celebrity. Z Miroslava Duška se v Americe stal uznávaný šéfkuchař
Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil téměř celý život ve Spojených státech amerických. Tam mimo jiné vařil pro prezidenty, magnáty a celebrity. Do Čech se vrátil se svojí ženou po téměř čtyřiceti letech. V jihočeských Nových Hradech potom otevřel tři restaurace, které ale kvůli covidu a krizi brzy zavřel. Teď si jeho kuchařské umění užívají hosté wellness hotelu ve Frymburku.
„Tady je moje království. Děláme hodně firemních akcí a někdy tady máme i 400 lidí. Zrovna se mi pečou žebírka, což je moje specialita, recept jsem sám vymyslel asi před pětadvaceti lety ve Spojených státech,“ ukazuje své aktuální působiště.
Miroslav Dušek odešel z bývalého Československa v roce 1968 ve svých 18 letech jako nedoučený soustružník ČKD. „Jeden týden jsem vydržel v Praze po okupaci a viděl jsem, že tam není žádný dobrý konec. Tak jsem emigroval do Rakouska, pak do Švýcarska a dále do New Yorku, kde jsem prakticky okamžitě dostal práci u pana Vašaty,“ vypráví.
Čtěte také
„Postupně jsem prošel osmnácti restauracemi, ta největší v Miami měla 530 posezení. Posledních deset let v USA jsem pracoval pro cateringovou firmu, která byla velmi úspěšná. Připravovali jsme jídlo na všechny politické akce, pro senátory, prezidenta Obamu, zpěváky Glorii Estefan nebo Julia Iglesiase, majitele Royal Caribbean, který vlastní třicet zámořských lodí,“ vyjmenovává.
V roce 2014 se Miroslav Dušek vrátil ze Spojených států do Čech. „To mi bylo 61. Moje partnerka dostala nabídku z Akademie věd v Nových Hradech, odkud pochází. Začátky byly těžké, taková ta nedůvěra, závist, ale já neměl prakticky žádné představy, co budu dělat. Šel jsem se podívat na raut pro akademii na zámku a tam byl Láďa Tůma, který mě pozval na Gastrofest, a tím to to začalo,“ popisuje.
Brzy na to otevřel tři restaurace. „Bohužel z různých důvodů, ekonomie, covid, to tady nenahrávalo provozu těch restaurací, tak jsem jednu za druhou zavřel a začal jsem přemýšlet o své budoucnosti v trošku větších podnicích,“ dodává Miroslav Dušek, který plánuje návrat do Spojených států amerických, ale ještě není rozhodnutý, jestli tam zůstane natrvalo.
Související
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
V dílně na okraji Budějovic vyrábí Antonín Salva kytarové efekty pro nejslavnější světové kapely
Jeho jméno je ve světě pojmem. Minimálně v tom muzikantském. Vývojář Antonín Salva z Českých Budějovic vyrábí kytarové efekty a pedály pro nejslavnější rockové kapely.
-
Pod českokrumlovským zámkem kreslí své postavičky světově proslulý ilustrátor Jindra Čapek
Knihy s jeho ilustracemi vycházejí po celé Evropě, ale i v Japonsku nebo Izraeli. Jindra Čapek patří ke světové ilustrátorské špičce. V emigraci pracoval v Curychu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Slovenská univerzita má nového partnera z Číny. Ohrožení akademické nezávislosti není v zemi téma
-
OVĚŘOVNA: ‚Ukrajina prohraje.‘ Internetem koluje další zavádějící sestřih rozhovoru s Petrem Pavlem
-
Florida přijala tvrdé zákony potírající ilegální migraci. Policie dostane novou výzbroj a bonusy za razie
-
V tlačenici na nádraží v Dillí zemřelo 18 lidí. Cestující čekali na vlak směřující na náboženské svátky