Národní kuchařský tým přivezl dvě medaile. Na úspěchu se podílel táborský šéfkuchař Martin Svatek
Národní tým kuchařů a cukrářů slaví další velký úspěch. Na prestižní mezinárodní soutěži v Lucemburku vybojoval dvě bronzové medaile. Českou republiku na světovém poháru reprezentoval i táborský šéfkuchař Martin Svatek.
„Jedné z disciplín se říká restaurace národů. Vaříme 110 porcí tříchodového menu. Vaří nás to šest a máme na to šest hodin. To je královská disciplína, na kterou se všichni těší,“ popisuje Martin Svatek.
Soutěžnímu klání nejlepších kuchařů na světě přihlížejí díky proskleným kuchyním stovky milovníků dobrého jídla. „Všichni máme stejně vybavenou kuchyň, stejně velikou, akorát si vezeme drobné náčiní. Diváci koukají a těší se, až ochutnají, protože menu je i pro veřejnost. Po těch šesti hodinách si sednou do restaurace a řeknou, od koho chtějí ochutnat,“ líčí šéfkuchař.
Čtěte také
Úkolem soutěžících tentokrát bylo připravit teplý předkrm z ryby, hlavní chod z hovězího masa a dezert. „Jako předkrm jsme dělali halibuta s takovou humrovou omáčkou a k tomu avokádo. Dřív jsme vařili hodně české věci, jako třeba kapra, ale komisaři to úplně nechápali, takže jsme zvolili světové dominantní suroviny, aby byly i pro komisaře čitelné,“ vysvětluje Martin Svatek.
Základem hlavního chodu pak bylo vyzrálé hovězí maso s telecími líčky, lanýžovou kaší a gratinovanými bramborami. „Šli jsme zase na jistotu, brambory jsou tady pro nás hodně typické, tak jsme je zkombinovali s těmi houbami. Na dezert jsme použili všeobecně oblíbené mango, maracuju, bílou čokoládu a mandarinkovou pěnu,“ dodává kuchař.
Komisaři na soutěži hodnotí nejen vzhled a chuť pokrmů. Velmi pozorně sledují celý proces přípravy, včetně toho, kolik odpadu kuchařům zůstává. „Opravdu vědí, v jakých momentech přijít do kuchyně, kdy se čas láme, kdy může nastat nějaký problém. Oni jsou tam od toho, aby našli ten nejlepší z patnácti týmů, takže hledají chyby,“ komentuje Martin Svatek.
Ten už teď společně se svými kolegy z národního týmu kuchařů a cukrářů přemýšlí, jaké menu sestaví pro olympiádu. Ta se uskuteční za dva roky v německém Stuttgartu.
Související
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži
Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To vše z dílny Jozefíny Růžičkové z Prachatic.
-
Čokolína nebo dršťkový salát nakyselo. I takové výrobky ochutnávala komise soutěže
Chuť jihočeských potravin je kořeněná láskou ke krajině našich životů. Leží nám na srdci a patří i na náš jazyk! Takové je motto soutěže Chutná hezky. Jihočesky.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Charanzová, nebo Dostálová. Potenciální jedničky do eurovoleb reprezentují odlišná křídla hnutí ANO
-
Cigarety za 400 korun? Od kouření podle lékařky odradí vyšší cena i stejné krabičky
-
DÍTĚ V OHROŽENÍ: Policie pátrá po sourozencích z Liberce. Nevrátili se po procházce do azylového domu
-
Voda z Kachovky spláchla toxiny a miny. Dlouhodobé následky jsou gigantické, říká reportér Boháč