Další rodinné domy i obchodní zóna. Nová čtvrť může vyrůst mezi Českými Budějovicemi a obcí Včelná

14. květen 2024 15:51

Na jižním okraji Českých Budějovic by mohly vyrůst další rodinné domy i se zónou pro obchody. Developerská firma je chce postavit u nedávno dokončené silnice zvané Jižní tangenta mezi krajským městem a Včelnou. Projekt počítá s novou čtvrtí o rozloze přibližně 30 hektarů. Vedení obce Včelná, která má plochu na svém katastru, teď s investory jedná o konkrétních podmínkách.

„Na tom novém území by měla být nejen bytová výstavba, ale z velké části také občanská vybavenost, která by měla zahrnovat novou obchodní zónu a také sociální služby,“ říká nezávislá starostka Včelné Miroslava Stránská. Podle plánů investora by v nové čtvrti mohlo žít až 800 obyvatel.

Jednou z podmínek vedení obce je, aby v místě mohla vzniknout také nová základní a mateřská škola. „Každý rok máme zhruba 25 až 30 předškolních dětí, které musí odcházet do přilehlých škol v Budějovicích, Boršově, Kamenném Újezdu, takže pokud by se zvýšil počet obyvatel, určitě je to nezbytné,“ komentuje starostka.

Obec Včelná dále požaduje, aby přes takzvanou Jižní tangentu vedla lávka pro chodce a cyklisty do nové lokality.

Čtěte také

Na místě by neměly vyrůst žádné výškové budovy, územní plán umožňuje výstavbu pouze dvoupatrových domů. „Platí tam stejná omezení jako v celé obci podle územního plánu, kde nejsou povolené bytové domy. Máme povolené rodinné domy s minimální parcelací 750 metrů čtverečních,“ připomíná Miroslava Stránská.

Investorem je společnost IGP Včelná. Podle jejího jednatele Kristiána Bašty by kromě obchodů, bydlení, školy a sportoviště v lokalitě mohlo vyrůst také zdravotnické zařízení a menší domy s pečovatelskou službou. „Menší pozemky, malé zahrady, malé domy pro seniory, aby mohli žít v nějaké komunitě, cílem je propojit to s rodinami, školami, dětmi. Myslím, že to všechno může to území nabídnout,“ dodává.

Společnost IGP Včelná momentálně po dohodě s obcí vypracovává podklady pro potřebnou změnu územního plánu. Další návrhy chce zastupitelům představit zhruba letos na podzim.

Spustit audio

Související