Bytové domy pro 200 lidí chce developerská firma stavět ve Vidově u Budějovic. Místní nesouhlasí

20. únor 2024 10:02

Dva čtyřpatrové domy s osmdesáti byty chce v obci Vidov na Českobudějovicku postavit developerská firma. Místní obyvatelé nesouhlasí, obávají se snížení kvality vlastního bydlení. Záměr vyžaduje změnu územního plánu, o které budou zastupitelé rozhodovat v úterý.

„Nejvíc nám vadí asi změna rázu té vesnice, krajiny. Myslíme si, že taková stavba patří spíš do města než na jihočeskou vesničku. Zvýší se neúměrně počet osob a zkomplikuje se tu doprava, s nárůstem dopravy bude samozřejmě souviset i hlučnost,“ říká obyvatel Vidova Jan Zdeněk, který inicioval podpisovou akci proti výstavbě bytového komplexu pro 200 lidí.

Podle prvního návrhu developera, tedy společnosti Housing, by domy měly být čtyřpatrové. To se ale neslučuje se současným územním plánem obce Vidov. Ten v dané lokalitě připouští maximálně dvoupatrovou zástavbu.

K výstavbě čtyřpatrových domů je tedy nutná změna územního plánu. Starosta Vidova Tomáš Šedivý ji podporuje a dodává, že záměr má pozitiva i negativa. „Přínosem je vyšší daňová výtěžnost, takže si obec bude moci dovolit například dotovat městskou hromadnou dopravu. Jsou tam ale samozřejmě i negativa, třeba větší nároky na svoz odpadů a každý rozvoj s sebou nese i zvýšení dopravy. Tak je naše civilizace postavená, pokud bychom na jedné straně chtěli veškeré vymoženosti a na druhé klid, tak se to prostě neslučuje, je třeba hledat kompromisy,“ komentuje.

Čtěte také

Se vznikem bytového komplexu na okraji Vidova nesouhlasí zastupitel Miroslav Dvořák. „Jeden z problémů je čistírna odpadních vod, která už má dnes kapacitu na hraně a musela by se z důvodu nové zástavby rozšiřovat. Pokud se bude jednat o nájemní byty, tak to nebude mít žádný přínos do obecního rozpočtu a ani nevíme, jaká bude velikost bytů, kdo tam bude bydlet,“ vysvětluje

Jednatel developerské společnosti Housing Tomáš Nedorost se zatím k projektu nechce vyjadřovat. „Necítím zatím potřebu se vyjadřovat k dané situaci, protože jsme teprve na startovní čáře a určujeme si mantinely,“ uvádí.

Ani případná změna územního plánu podle starosty Tomáše Šedivého investorovi automaticky neumožní postavit cokoli. „Následuje zpracování regulačního plánu, který stanoví veškeré podmínky od podlažnosti budov, přes parkoviště, zeleň, dětské hřiště až po napojení na infrastrukturu. Celý tento regulační plán se bude veřejně projednávat a bude se jím zabývat zastupitelstvo. Bez schválení zastupitelstvem se na pozemku nedá stavět vůbec nic,“ připomíná.

Změnu územního plánu budou zastupitelé Vidova projednávat v úterý od 18.30 hodin ve spolkovém domě.

Spustit audio

Související