Spor developera a obyvatel Písku o výšku bytového domu chce město vyřešit změnou územního plánu

6. únor 2023 13:56

Téměř 300 lidí podepsalo petici proti výstavbě pětipodlažního bytového domu v Nezamyslově ulici v Písku. Vadí jim velikost a výška plánované budovy. Spor s majitelem pozemku trvá už několik let. Město teď rozhodlo o zpracování změny územního plánu, která by investorovi, společnosti Energy Čenkov, dovolila postavit maximálně třípatrový dům.

„Když jsem já kupoval pozemek kolem roku 2015, byla plocha tvořena několika pozemky a kapacita plochy byla 42 obyvatel. Teď tu chce developer bytovku s 250 osobami. Stavbou tohoto megalomanského domu klesne hodnota našich nemovitostí,“ vysvětluje podstatu sporu, který se táhne už od roku 2016, člen petičního výboru Zdeněk Kostohryz.

Právě před sedmi lety vydal stavební úřad územní rozhodnutí o umístění stavby bytového domu na tomto pozemku. Vlastníci sousedních rodinných domů se proti tomu odvolali. Záležitost potom řešil krajský úřad, krajský soud i nejvyšší správní soud.

Ten ale rozhodl, že výstavba bytového domu je přípustná, což společnost Energy Čenkov považuje za zásadní. „Ten pozemek byl a stále je ve funkci pro umisťování primárně bytových domů. A není zde zanesen žádný výškový regulativ,“ říká zástupce investora Rudolf Hofhanzl.

Čtěte také

Zásadní obrat by podle místostarostky Písku Petry Trambové mohlo přinést zatím poslední rozhodnutí zastupitelů. „Dojde ke zpracování změny územního plánu, ve které bude upravena podlažnost pro tu předmětnou lokalitu na maximálně tři nadzemní podlaží,“ uvádí.

Město se pro změnu rozhodlo i přesto, že mu hrozí sankce za zmařenou investici, kterou by mohl investor požadovat. „Ta škoda je nejen ve formě marně vynaložených nákladů na dokumentaci a podobně, ale i ve formě ušlého zisku. Troufnu si odhadnout, že se bavíme o nižších desítkách milionů. Samozřejmě, že pokud nám škoda změnou územního plánu vznikne, budeme ji po škůdci nárokovat,“ potvrzuje Rudolf Hofhanzl.

Podle něj má rozhodnutí zastupitelstva i jiný rozměr. „Zastupitelstvo tímto vlastně dává návod, jak lze úspěšně bojkotovat libovolný stavební záměr jakéhokoliv stavebníka. Stačí k tomu jenom ukázat prstem na cizí pozemek, kde se vám třeba nelíbí majitel, a přinést žádost na změnu územního plánu,“ upozorňuje.

Zastupitelé Písku rozhodnou o změně územního plánu pro Nezamyslovu ulici v polovině roku.

Spustit audio

Související