Budeme tvrdě bojovat. Obyvatelé Písku nechtějí spalovnu odpadů v místní části Smrkovice

19. leden 2023 16:21

Bouřlivá atmosféra provázela besedu o výstavbě zařízení na energetické využití odpadu ZEVO ve Smrkovicích u Písku. O plánované moderní spalovně s veřejností diskutovali zástupci města a odborníci. Někteří lidé se záměrem nesouhlasí. Sepsali proto petici, kterou jen na internetu už podepsaly zhruba dvě stovky lidí.

„Budeme proti tomu tvrdě bojovat. Nechceme tady spalovnu, nechceme dýchat zplodiny,“ zdůrazňovala obyvatelka Smrkovic Martina Poživilová, která si za svoje slova na besedě vysloužila potlesk.

Jeden z autorů studie vlivu na životní prostředí Libor Obal reagoval, že emise budou mnohonásobně nižší než limity. „Vliv bude zanedbatelný. V západním světě jsou tato ZEVO standardní, ve Švýcarsku je jich třicet, ve Vídni tři, šedesát procent energetického zásobování města Linec zajišťuje využívání odpadů, jsou v Belgii, Dánsku, Finsku a doopravdy běží na těch nejnižších limitech,“ uvedl.

Písku by ZEVO zajistilo další zdroj pro teplárnu. Vedení radnice slibuje, že by se díky tomu pro obyvatele napojené na teplárnu nezvýšila významně cena tepla. Spalovna by také městu vyřešila likvidaci odpadu po ukončení skládkování v roce 2030. Odpad by se do ZEVO vozil celkem ze sedmi měst – mimo Písku a Strakonic například i z Blatné nebo Týna nad Vltavou.

Čtěte také

Sarah Ožanová z ekologické organizace Arnika upozornila i přes uvedené skutečnosti na další důvod, který podle ní mluví proti výstavbě spalovny ve Smrkovicích. „Kapacita, která je tady nastavená, neodpovídá potřebám Jihočeského kraje. Už teď je schváleno ZEVO v Novém Vrátě u Českých Budějovic, ZEVO plánuje teplárna v Plané nad Lužnicí a tak dále,“ uvedla.

„Tohle ZEVO už by bylo nadkapacitní. Zvlášť důležité je to z toho hlediska, že v roce 2035 by Česká republika měla recyklovat 65 procent směsného komunálního odpadu. Trend by měl jít spíše směrem ke snižování produkce odpadu, a tohle je jednoznačně proti tomu,“ dodala.

Jestli město Písek ZEVO postaví, záleží na několika skutečnostech. „V této fázi ještě není rozhodnuto, musí být splněno několik podmínek. Musíme dostat pozitivní stanovisko z EIA, což je posuzování vlivu na životní prostředí, dále je nutné získat dotaci, která pokryje více než padesát procent nákladů, a pak záleží samozřejmě také na veřejnosti,“ řekl starosta Michal Čapek.

Ten zároveň připustil, že o výstavbě spalovny odpadu může rozhodnout i referendum. „Tato otázka je natolik významná, že to rozhodně zvážíme,“ potvrdil. K záměru se budou moct obyvatelé znovu vyjádřit na veřejném zasedání, které se uskuteční v rámci v procesu EIA.

Spustit audio

Související