U výpadovky z Budějovic na Třeboň vyroste komplex domů. Součástí bude škola a centrum pro seniory

10. březen 2023 11:38

Více než 180 nových bytů vznikne na severovýchodním okraji Českých Budějovic u obce Hůry. Postaví je tam soukromý investor. Komplex má zahrnovat také dům s pečovatelskou službou a základní školu prvního stupně. Definitivní podobu záměru teď posuzuje krajský úřad.

„Tato plocha byla předchozím územním plánem určena k průmyslové zástavbě, což by znamenalo skladovací a logistické areály o výšce 22 metrů. To mi přijde jako nesmysl, protože je to v bezprostřední blízkosti obce,“ říká starosta Hůr Jiří Borovka.

Na rozlehlé ploše nedaleko obytné části obce Hůry, u výpadovky z Českých Budějovic na Třeboň, má teď vzniknout nové bydlení, senior centrum a základní škola. „Je to zhruba tři a půl hektaru, bude se jednat o tři budovy, mezi nimi i malé náměstíčko,“ dodává starosta.

Záměr v úzké spolupráci s obcí připravuje developerská společnost Hůrská realitní. Komplex má nabídnout bezmála 100 bytů pro seniory. Základní škola pak pojme až 150 dětí. „Bude mít pět tříd, součástí bude tělocvična a jídelna s varnou,“ upřesňuje architekt Jiří Brůha, který pro investora projekt navrhuje.

Podle něj má lokalita dobrou dopravní dostupnost, která vůbec nezasahuje do vnitřku obce. Soubor budov pojme také komerční zónu nebo prostory pro ordinace. „Lidé tam budou moci dojet i autobusem, součástí řešeného území je velká točna, kde se autobus jednoduše otočí,“ dodává.

Čtěte také

Základní škola v této oblasti dlouhodobě schází. Nedaleké město Rudolfov totiž okolním obcím kvůli nedostatku kapacit vypovědělo spádovost.

Záměr proto vítá i vedení Českých Budějovic. Krajské město má momentálně kapacity také plné. „České Budějovice nabízely umístění dětí z těchto okolních obcí na Máji, což pro rodiče představovalo přejezd přes celé město, úplně nesmyslně,“ připomíná primátorka Dagmar Škodová Parmová.

S výstavbou komplexu podle vedení obce souhlasí i většina obyvatel. Potvrzuje to třeba paní Evženie, která bydlí přímo na návsi. „Ten pečovatelský dům se hodí. Myslím, že je tu starších lidí dost a že budou rádi, když o ně bude postaráno,“ doplňuje.

Pokud projekt získá územní rozhodnutí, určité terénní práce na místě začnou už letos v závěru roku. Náklady se budou pohybovat v řádech vyšších stamilionů korun.

Spustit audio

Související