Nový kamenolom u Ševětína na Českobudějovicku bude. Všechny dotčené obce souhlasí

30. listopad 2022 08:44

S výstavbou nového kamenolomu u Ševětína na Českobudějovicku souhlasí všechny dotčené obce. Poslední důležitý krok udělali zastupitelé Lišova, kteří schválili klíčovou změnu územního plánu ve své místní části Kolný. Do jejího katastru bude část lomu zasahovat. Těžařská firma Kámen a písek chce začít stavět do tří let.

„Začneme pracovat na dokumentaci k projednání vlivu na životní prostředí. Počítáme, že bychom v průběhu příštího roku, asi do června 2023, rádi předložili dokumentaci na krajský úřad,“ uvedl těsně po jednání lišovských zastupitelů jednatel společnosti Kámen a písek Pavel Fučík.

Firma chce lom postavit hned vedle stávajícího ložiska dál od zástavby v Ševětíně. Přesun se bude týkat i nové těžební linky, která způsobuje největší hluk a prašnost. „K tomu je potřeba začít těžit do pěti let, abychom měli ještě dalších pět let souběh současného a nového kamenolomu, abychom se dostali ke kvalitním partiím toho kameniva a mohli pokračovat kontinuálně ve výrobě pro betonárny, obalovny, celý stavební průmysl Jihočeského kraje,“ upřesnil Pavel Fučík.

Ve stávajícím lomu jsou podle těžařů zásoby zhruba do roku 2030. Ložisko je přitom klíčové pro výstavbu dálnice D3 nebo čtvrtého železničního koridoru. I proto chce firma vybudovat nový kamenolom, aby měla kámen dál kde brát.

„Ty ostatní lokality, které by mohly Ševětín nahradit, jsou daleko menší rozlohou a také kapacitní možnost výroby je tam daleko menší. Nechceme těžbu v Ševětíně zvyšovat, chceme být na těch současných číslech a na tom chceme ten záměr stavět,“ připomněl Pavel Fučík.

Čtěte také

Vedení Lišova projekt podporuje. Podle starosty města Jiřího Švece těžbu na katastru města lidé nikterak nepocítí. „Naší podmínkou bylo, že se nalezne nějaký konsensus mezi obyvateli Ševětína a společností Kámen a písek. A k tomu došlo. Uskutečnilo se referendum,“ uvedl.

V referendu dali obyvatelé Ševětína ke stavbě nového lomu souhlas. A vedení městyse nedávno také schválilo potřebnou změnu územního plánu.

Město Lišov podobný krok administrativně připravovalo od letošního jara. „Od dubna probíhaly posuzovací administrativní kroky ze strany vlastníků, sousedních vlastníků, orgánů státní správy a tak dále. A také se mohly s případnou námitkou oficiálně přihlásit různé spolky a další organizace. To se nestalo,“ popsal Jiří Švec.

Pro změnu územního plánu hlasovalo 16 z 19 přítomných zastupitelů. Proti byla část opozice v čele s Michalem Koblížkem, který navrhoval lokalitu pro těžbu zmenšit. Návrh na změnu usnesení ale neprošel. „Já jsem asi ani nečekal, že to projde. Lom má mít rozsah zhruba jako půlka města Lišov, a to mi přišlo jako velká změna,“ komentoval.

Podle odhadů těžařů vyjde stavba nového lomu i s těžební linkou u Ševětína na 300 milionů korun.

Spustit audio

Související