Nový lom u Ševětína podpořili zastupitelé klíčovou změnou územního plánu. Firma chce začít stavět do tří let

9. listopad 2022 16:11

Do tří let by mohl v Ševětíně na Českobudějovicku vzniknout nový lom. Zastupitelé městyse schválili klíčovou změnu územního plánu. Podobný krok má v plánu také vedení Lišova. Majitel a provozovatel lomu, firma Kámen a písek, chce v příštím roce zahájit takzvaný proces EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

„Pokud bude hodnocení pozitivní, chtěli bychom hned poté zahájit proces územního rozhodnutí a stavebního řízení. Kamenolom plánujeme otevřít v letech 2025 až 2026,“ popisuje jednatel společnosti Kámen a písek Pavel Fučík.

Těžební linka se posune dál od zastavěného území městyse. To je hlavní cíl celého projektu, který má podle investora ulevit obyvatelům Ševětína. „Náklady na výstavbu nové technologické linky a otevření kamenolomu budou kolem 300 milionů korun,“ dodává Pavel Fučík.

Svůj souhlas s přesunutím lomu a těžební linky dál od zástavby vyslovili obyvatelé městyse v loňském referendu. Klíčovou změnu územního plánu pak zastupitelé nedávno schválili jednomyslně.

Čtěte také

Starostka Romana Hajská přesto neočekává, že dřívější odpůrci se teď s projektem smíří. „Myslím si, že stále existuje skupina občanů, kteří dál budou proti tomu přesunu,“ říká.

Posledním, kdo rozhodne, budou na konci listopadu zastupitelé Lišova, kteří také definitivně schválí změnu územního plánu. Právě na katastru tohoto města, respektive jeho místní části Kolný, se bude podstatná část nového lomu rozkládat.

Podle starosty Lišova Jiřího Švece by vše mělo jít hladce. Vedení radnice totiž projekt podporuje. „Nejvíc jsme měli starost o to, aby to nějakým způsobem neomezovalo život v Kolným, ale je to úplně v pohodě, protože je to opravdu přes les. Rozšíření těžebního prostoru v Ševětíně a vůbec pokračování lomu je pro nás dobrou zprávou, protože nás nijak neomezuje a lomy naše společnost také potřebuje,“ uvádí.

Součástí projektu je i rekultivace stávajícího území, která bude obsahovat zatopení dosavadního lomu, vznik biotopu i výstavbu lesoparku. To vše by mělo začít souběžně s úpravou nového areálu.

Spustit audio

Související