Skladovací a výrobní haly se u Ševětína zatím stavět nebudou. Obyvatelé uspěli se stížnostmi

26. květen 2021 15:55

Jihočeský kraj prakticky zastavil přípravu stavby výrobních a logistických hal v lokalitě Švamberk u Ševětína na Českobudějovicku. Podle vyjádření krajského úřadu může mít projekt významný vliv na životní prostředí.

Úředníci tak dali částečně za pravdu obyvatelům z nejbližšího okolí, kteří proti záměru dlouhodobě protestují. Developerská společnost C.D.K.K. Investment se teď musí vyrovnat s více než deseti připomínkami a projekt přepracovat.

„My bydlíme na okraji Ševětína, v bezprostřední blízkosti silnice, která by právě měla soustředit veškerou dopravu směrem k plánovanému logistickému areálu, takže by nás ovlivnila velmi negativně zvýšená doprava,“ říká Lucie Koblencová.

Z pergoly jejího domu je vidět rozsáhlá louka, kde by podle záměru developera měly vyrůst skladovací a výrobní haly. „Za rozhodnutí Jihočeského kraje jsem ráda. Vlastně nám to dává nějakou naději, že to bude posuzováno tak, jak to posuzováno být má. Myslím, že je to naděje i pro občany podobných obcí a měst podél dálnice, protože to není jen náš problém,“ dodává.

Podobně na připomínky kraje reaguje Lukáš Blažek, místostarosta obce Neplachov. Areál by zasáhl částečně také do jejího katastru. „Je to pro nás takové zadostiučinění. Takhle alespoň víme, že krajský úřad vzal nějaké naše připomínky na vědomí a dal je investorovi k dořešení. Vadí nám hlavně nepotřebnost těch hal, které se do té oblasti vůbec nehodí,“ komentuje.

Podle plánu by měl areál zabrat plochu více než šestnácti hektarů, z části na místě bývalého dvora Švamberk, který šel kvůli záměru na podzim roku 2019 k zemi.

Čtěte také

Investor bude muset svůj projekt přepracovat už podruhé. Krajský úřad mu přikázal třeba úpravu koryta odtokového kanálu nebo použití většího množství zeleně na střechách.

Prokuristu společnosti C.D.K.K. Investment Františka Jelena rozhodnutí Jihočeského kraje nepřekvapilo. „Předpokládám, že na krajském úřadě pracují odborníci přes životní prostředí, a některé požadavky, které byly vzneseny, se zdají legitimní. Některé možná hůře splnitelné, ale akceptujeme je,“ reaguje.

František Jelen také připomněl, že projekt je v souladu s platným územním plánem městyse Ševětín. Developerská společnost podle něj na záměru trvá. „My se budeme ubírat dál ve smyslu požadavků kraje a uvidíme, kdy nastane ta správná doba, kdy možná i mnoho dalších odpůrců přijde k rozumu a řeknou, že ten záměr je správný. Ono nakonec všechno si najde svůj čas a místo,“ dodává.

Výhrady krajské samosprávy kvůli možnému vlivu stavby na životní prostředí už zástupci firmy vyhodnotili. Pro vypořádání jednotlivých připomínek v tomto případě není žádné časové omezení.

Spustit audio

Související