Ze zakázané zóny na turistickou atrakci chce kraj proměnit kaolinové doly u Hosína na Budějovicku

23. květen 2021 09:07

Unikátní komplex kaolinových dolů Orty u Hosína na Českobudějovicku se má podle plánů Jihočeského kraje proměnit v turistickou atrakci. Hejtmanství teď jedná s vedením dotčených obcí o odkupu potřebných pozemků.

Důlní dílo o rozloze bezmála 10 hektarů z druhé poloviny 19. století původně sloužilo firmě Koh-i-noor Hardmuth. Postupem času se z něj stala vyhledávaná lokalita. Lidé do chodeb ovšem vstupovali přes zákaz.

Brána jednoho ze vstupů do takzvaných Ortů nedaleko Hosína je nyní zamčená a podobně zajištěné jsou i ostatní vchody. To by se ale mělo postupem času změnit. Na místě by podle plánů Jihočeského kraje mělo vyrůst návštěvnické centrum s parkovištěm,

„Měla by tam vzniknout nová atraktivita. My jako kraj jsme si nechávali zpracovat studii potenciálu atraktivit v oblasti Českobudějovicka a právě tohle nám z toho vyšlo jako velmi smysluplný projekt,“ potvrzuje náměstek hejtmana pro cestovní ruch František Talíř.

Vedení kraje vidí ve zpřístupnění důlního komplexu velký potenciál. Podle Františka Talíře by Orty mohly na jih Čech přilákat zcela nový segment návštěvníků. Celý důlní komplex navíc nedávno zabezpečila odborná firma.

„Má to hezkou historii, v druhé polovině 19. století se tam těžil kaolín. Mohlo by na to ještě navazovat třeba muzeum keramiky v Hrdějovicích nebo návštěvnické centrum Koh-i-nooru, takže by to mělo nějakou spojující linku,“ dodává František Talíř.

Čtěte také

Blízko k Ortům mají nedaleké Hrdějovice, a to nejen z hlediska umístění. Takřka všichni obyvatelé důlní chodby v minulosti navštívili. Plán na vytvoření nové turistické lokality obec vítá. „Lidé, kteří tam chodili, to poškozovali. Je to i přírodní památka, protože je tam zimoviště netopýrů. Pokud se Orty otevřou, pro nás je to jen úžasná záležitost a budeme ji podporovat,“ uvádí starostka Radka Šulistová.

Klíčové je i stanovisko obce Hosín. Právě na jejím katastru má nové návštěvnické centrum se vstupním portálem vyrůst. Podle starosty Jana Řičánka také vedení této obce záměr Jihočeského kraje podporuje a chce mu vyjít vstříc. „Ten přístup by měl být z parkoviště u silnice mezi Borkem a Hosínem. Pamatoval na to už i náš poměrně starý územní plán, tam už je plocha vymezená pro nějaké podobné přístupové místo,“ říká.

Zpřístupnění by mělo být i bezbariérové. Hejtmanství chce nové centrum otevřít nejpozději do tří let. Podle hrubých odhadů projekt vyjde přibližně na 30 miliónů korun.

Spustit audio

Související