U stezky mezi Hlubokou a Purkarcem vzniká horolezecká ferrata nad řekou Vltavou

7. červen 2020 16:05

Z kola nebo z vody na skálu. Tuto možnost už brzy turistům nabídne právě vznikající horolezecká ferrata nedaleko Karlova hrádku na Českobudějovicku. Turisté se na skalnatý masiv dostanou přímo z lodě.

Atrakce navazuje na stezku řeky Vltavy mezi Hlubokou nad Vltavou a Purkarcem a po kompletním dokončení by se měla stát nejdelší dráhou svého druhu v republice.

Skalnatý masiv na levém břehu Vltavy už zdobí nová soustava skob a ocelových lan. „Je to zajištěná cesta, po které se leze ve speciálním sedáku se dvěma karabinami. Úsek se zdolává bezpečně tak, aby to zvládli i amatérští lezci,“ vysvětluje marketingový manažer destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Vojen Smíšek.

Čtěte také

První úsek bude zhruba 150 metrů dlouhý. „Poté se bude pracovat na druhém úseku, tam ještě neznáme přesnou délku, ale pokud se to povede, mohlo by tam být dalších 200 metrů. Tím pádem by zdejší ferrata mohla být i nejdelší v České republice,“ dodává Vojen Smíšek.

K ferratě mohou lidé dojít pěšky, přijet na kole po stezce nebo lodí po vodě. „Nejzajímavějším způsobem je půjčit si nějaké plavidlo, ať už motorový člun nebo klidně paddleboard, přijet k ferratě a zaparkovat u mola, které bude součástí,“ říká Vojen Smíšek.

První část nové ferraty se pro turisty otevře 20. června. Město Hluboká nad Vltavou za stavbu atrakce a mola zaplatí bezmála půl milionu korun.

Spustit audio

Související