Odborníci zkoumají Karlův hrádek u Purkarce, vytvořili i 3D model zříceniny. Na místě vznikne archeopark

23. září 2019 11:30

Ze zříceniny gotického Karlova hrádku na Českobudějovicku je archeologické naleziště a specifická venkovní učebna. Archeologové tam společně s městem Hluboká nad Vltavou, kterému památka z druhé poloviny 14. století patří, vybudují archeopark.

Archeologický průzkum na začátku září totiž ukázal, že toto místo nedaleko obce Purkarec může být vhodnou lokalitou pro výuku a další bádání, ale také atraktivní lokalitou pro turisty.

„Tady vidíme torza kamenných architektonických článků, které jsme získali ze zásypů v letošním roce odkrytýych archeologických sond, spadají do středověku,“ ukazuje ředitel archeologického ústavu  Filozofické fakulty Jihočeské univerzity Rudolf Krajíc.

Archeologové na místě našli například zbytky potravin. „Velmi zajímavé jsou nálezy ze železa, které souvisí především s uzavíracími mechanismy, jako jsou součásti zámků nebo stavebních technik, různé typy hřebíků i ze střešní krytiny, konstrukcí a podobně,“ dodává Rudolf Krajíc.

Nálezy souvisí i se zánikem paláce, odborníci odkryli poměrně mocnou požárovou vrstvu. „Z těch běžných nálezů pak můžeme jmenovat zvířecí kosti a keramiku, která pochází již ze 13. století. Je zastoupeno i pravěké osídlení,“ upřesňuje archeolog Jihočeské univerzity Martin Pták.

Lokalitu zatím prozkoumali profesionální archeologové, ale to by se v budoucnu mělo změnit. „Místo je neobyčejně zajímavé nejen vědecky, ale i možností pedagogické výuky. Mohlo by se z něj stát stálé expediční pracoviště, naši studenti a profesionálové z Jihočeské univerzity by se sem pravidelně vraceli a rok po roce odhalovali tajemství na různých místech památky,“ vysvětluje Rudolf Krajíc.

Čtěte také

Studenti poznají archeologii nejen tradičním způsobem, ale také pomocí nejmodernějších vědeckých metod. „Udělali jsme tady takzvaný dálkový průzkum země, abychom získali představu, na jakém místě hrad stojí, jak byl logicky postaven, jaký měl přehled o okolí a jak mohl okolí strážit,“ říká geofyzik Jiří Šindelář.

Geofyzici vytvořili i podrobný 3D model zříceniny. „Abychom mohli pracovat dál a pochopili, jak hrad vypadal a fungoval, potřebujeme model. Využili jsme nejrůznější geologické metody a také nejmodernější techniku, takzvané laserové 3D skenery. Výsledkem je velice podrobný 3D model zříceniny,“ doplňuje Jiří Šindelář.

Karlův hrádek se určitě stane i atraktivnějším místem pro turisty, protože tady budou moci pozorovat archeology při práci.

Související